Pekinški bicikl (2000)

Beijing Bicycle / Shiqi sui de dan che (Originalni naziv)

drama

Mladi provincijalac i dostavljač u velegradu kreće u potragu za svojim ukradenim biciklom

 
Režija: Xiaoshuai Wang
Scenarij: Xiaoshuai Wang, Peggy Chiao, Hsiao-Ming Hsu, ...
Uloge: Lin Cui, Bin Li, Xun Zhou, Yuanyuan Gao, Shuang Li, Yiwei Zhao, Yan Pang

Filmografija

Redatelj, koji se osobito zanimao za socijalna pitanja u rodnoj zemlji, u ovome je filmu odlučio koristiti de Sicin motiv "Kradljivaca bicikla" za razvijanje suptilne, iako dosta nasilne priče o životu mladog provincijalca u hladnom, indiferentnom velegradu. Kroz prikaze nasilja između dvaju glavnih likova, te maloljetničkih bandi, izgrađena je zanimljiva studija klasnih razlika, a koja upućuje i na beznađe mladih Kineza.

Šesnaestogodišnji Guei (Lin Cui) dolazi u Peking sa sela i počne raditi kao dostavljač. Iako je slabo plaćen, pruža mu se mogućnost da zadrži srebrnkasti bicikl bude li dobro obavljao svoju dužnost. Međutim, kada ga dobije, ukradu mu ga, a time njegov posao postaje ugrožen. Odluči ga pronaći te kreće u potragu koja je i više nego teška, s obzirom da se nalazi u gradu u kojemu postoje milijuni bicikala. Njegova se ustrajnost isplaćuje, iako ga dovodi do sukoba s mladim Jianom (Bin Li) koji je kupio njegov preprodani bicikl na tržnici. Uslijedit će neočekivani razvoj događaja...

Ovaj film kineskog redatelja Xiaoshuaija Wanga (Shanghai Dreams, After War) osvojio je Srebrnog medvjeda i veliku nagradu žirija za režiju te nagradu za nove filmske talente na 51. Berlinaleu.


Komentari (2)

Foto