Aleksandar Veliki (1956)

ALEXANDER THE GREAT (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Istinita priča o životu i djelu legendarnog makedonskog kralja Aleksandra Velikog

 
Režija: Robert Rossen
Scenarij: Robert Rossen
Uloge: Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux, ...

Filmografija

Ambiciozna povijesna biografska drama koproducenta, scenarista (Čudna ljubav Marthe Ivers) i redatelja Roberta Rossena (Tijelo i duša), tijekom karijere pet puta nominiranog za Oscara (Svi kraljevi ljudi, Hazarder), intrigantna je i raskošno producirana priča o životu i djelu legendarnog makedonskog kralja, vojskovođe i osvajača Aleksandra Velikog.

Legendarni makedonski kralj i osvajač Aleksandar Veliki rodio se 356. godine prije Krista, kao sin makedonskog kralja Filipa Drugog (F. March) i prelijepe epirske princeze Olimpijade (D. Darrieux). Unatoč međusobnoj netrpeljivosti, roditelji su mu osigurali najbolje obrazovanje pod paskom slavnog atenskog filozofa Aristotela (B. Jones).

S godinama mladi Aleksandar (R. Burton) intimnog prijatelja i saveznika stječe u senzibilnom Hefaestionu (R. Valle), a nakon očeve pogibije 336. godine prije Krista kao dvadesetogodišnjak preuzima vlast nad zemljom koja se nalazi gotovo u rasulu. Odlučno pokrenuvši vojsku i ugasivši nekoliko pobuna, Aleksandar Veliki kreće u rat protiv deset puta većeg Perzijskog Carstva. Napokon, svoj će osvajački pohod završiti nakon punih osam godina u dalekoj Indiji...

U redateljevu dramskom i tematskom fokusu je osobnost čovjeka rastrganog sukobom između promišljenosti i mudrosti njegova učitelja, filozofa Aristotela s jedne, odanosti svom ocu, hrabrom ratniku Filipu Drugom s druge, i vlastitih planova za osvajanje svijeta s treće strane. Svijet Aleksandra Makedonskog je nemiran i pun političkih previranja, a da bi ujedinio Europu i Aziju te postao jedan od najslavnijih vladara svih vremena, on se mora izdići iznad svega toga.

Pored dojmljive fotografije oskarovca Roberta Kraskera (Kratak susret, Treći čovjek, El Cid), atraktivnosti filma pridonose izvrsna glazba Marija Nascimbenea (Bosonoga kontesa, Vikinzi) i glumački nastupi zvučne postave predvođene slavnim i čak sedam puta za Oscara nominiranim R. Burtonom (Tko se boji Virginije Woolf, U orlovskom gnijezdu, Bitka na Neretvi). Njegovi su partneri među ostalima dvaput Oscarom nagrađen glumac F. March (Zvijezda je rođena, Najbolje godine naših života), C. Bloom (Osvrni se gnjevno, Zločini i prekršaji) i francuska glumica D. Darrieux (Landru, 8 žena).


Komentari (1)

Foto