Bivša žena mog života (2004)

L´EX-FEMME DE MA VIE (Originalni naziv)

komedija romantika

Skromi pisac jeftinih romana nađe se razapet između želja dviju temperamentnih žena

 
Režija: Josiane Balasko
Scenarij: Josiane Balasko
Uloge: Thierry Lhermitte, Karin Viard, Nadia Fares, Josiane Balasko, ...

Filmografija

Zabavnu, dinamičnu i vrlo šarmantnu romantičnu komediju "Bivša žena mog života" ugledna francuska dramatičarka, spisateljica, producentica, glumica i redateljica Josiane Balasko (Moj život je pakao) potpisuje kao kompletna autorica.

Dobrodušni Tom Steiner (T. Lhermitte) skroman je i ne osobito darovit pisac koji pod različitim pseudonimima objavljuje trivijalne i jeftine romane. Već je dugo u vezi s energičnom Ninom (K. Viard), publicisticom i novinskom agenticom koja mašta o tome da Toma jednog dana pretvori u uspješnog književnika. Njih dvoje upravo pripremaju svoje vjenčanje, ali planove bi mogao poremetiti Tomov neočekivani susret s bivšom suprugom Ariane (N. Fares). Tom i Ariane razveli su se prije punih sedam godina, i otada se uopće nisu vidjeli, a ona je sada u sedmom mjesecu trudnoće i njegova joj je pomoć itekako potrebna. Tom će se naći razapet između želja i prohtjeva dviju temperamentnih žena...
Riječ je o adaptaciji vlastitog kazališnog komada koji je Balasko, kći podrijetlom Osječanina i hrvatskog emigranta izvornog prezimena Balašković, ne samo producirala i režirala te za nj napisala scenarij, već u njemu i tumači važnu sporednu ulogu.
Balasko je glumački debitirala 1973. u omnibus-komediji "L´an 01" Jacquesa Doillona, Alaina Resnaisa i Jeana Roucha, nakon čega je tri godine poslije uslijedio nastup u remek-djelu "Stanar" Romana Polanskog. Među njezine najuspjelije uloge ubraja se ona sa Gérardom Depardieuom u nagrađivanoj humornoj drami "Prelijepa za tebe" Bertranda Bliera iz 1989. godine, a kao redateljica je debitirala 1985. komedijom "Sac de noeuds", za koju je scenarij napisala s redateljem Jacquesom Audiardom (Prorok, Hrđa i kost).
Redateljici Balasko najbolje leže upravo komedije romantičnog predznaka, o čemu svjedoči i njezin današnji film, razigrano, frivolno, duhovito i efektno pomaknuto ostvarenje koje nose energični glumački nastupi. U glavnoj ulozi gledamo izvrsnog francuskog komičara T. Lhermittea (Večera s idiotom, Ormar), a njegove su partnerice K. Viard (Pakao, Trofejna žena) i N. Fares (Grimizne rijeke).

Komentari (0)

Foto