Spikesova banda (1974)

THE SPIKES GANG (Originalni naziv)

vestern

Njegujući ranjenog pljačkaša banaka trojica mladića odluče krenuti njegovim stopama

 
Režija: Richard Fleischer
Scenarij: Irving Ravetch, Harriet Frank Jr., ...
Uloge: Lee Marvin, Gary Grimes, Ron Howard, Charles Martin Smith, ...

Filmografija

Riječ je o filmu snimljenom na samom kraju zlatne ere vesterna, dvije godine nakon što je sličnu priču također u vesternu "Kauboji" s Johnom Wayneom obradio redatelj Mark Rydell.

Znatiželjni tinejdžeri Wilson Will Young (G. Grimes), Les Richter (R. Howard) i Tod Hayhew (C. Martin Smith) nađu teško ranjenog muškarca (L. Marvin) i pomisle da je mrtav. Stoga se prilično iznenade kad ih odlučnim glasom zamoli za pomoć. Doznavši da je riječ o revolverašu i pljačkašu banaka Harryju Spikesu, mladići mu pristanu pomoći te ga sakriju u sjeniku na imanju Wilove obitelji. Dok mu trojica prijatelja pomažu u oporavku, Spikes ih počne zavoditi romantičnim pričama o svom odmetničkom životu. Nakon što se Spikes oporavi, oprosti se s dečkima koji u njemu vide junaka i poklone mu konja. A kad za to dozna Willov moralnim načelima odan i pomalo krut otac Abel (M. Smith), odluči strogo kazniti sina koji će uskoro s Lesom i Todom pobjeći od kuće u potragu za Spikesom...

Realiziran u koprodukciji trostrukog oskarovca Waltera Mirischa (Sedmorica veličanstvenih, U vrelini noći), vestern redatelja Richarda Fleischera (Vikinzi, Fantastično putovanje, Bostonski davitelj), za produkciju dokumentarca "Designed for Death" 1948. nagrađenog Oscarom, uspjela je ekranizacija romana "The Bank Robber" američkog pisca Gilesa Tippetta.

Redatelj Richard Fleischer, sin pionira animacije Maxa Fleischera, općenito se smatra pouzdanim zanatlijom koji se tijekom duge i bogate karijere okušao u različitim žanrovima, od film noira (Uski prolaz) te fantastike i horora (Soylent Green, Amytiville 3-D), preko ratne drame (Tora! Tora! Tora!) i žanra mača i magije (Conan razarač, Crvena Sonja), do povijesnih i biografskih drama (Barabba, Che), trilera, mjuzikla i vesterna. Ponekad sklon i provokaciji, primjerice u spomenutom filmu "Che" i akcijskoj romantičnoj drami "Mandingo" u kojoj se pozabavio i romansom tamnoputog roba i bijele gospodarice na američkom jugu sredinom 19. stoljeća, Fleischer je potpisao neke od najvećih hitova 60-ih i 70-ih godina.

Njegov današnji film sigurno je i ekonomično režirana posveta žanru vesterna, intrigantno, atmosferično i pesimistično djelo koje nose izvrsni glumački nastupi. U naslovnoj ulozi gledamo glasovitog oskarovca L. Marvina (Čovjek koji je ubio Liberty Valancea, Dvanaest žigosanih, Velika prva divizija), a uz G. Grimesa (Ljeto ´42", Cahill) njegovi su partneri nekad tek glumac a danas i Oscarom ovjenčan redatelj R. Howard (Američki grafiti, Genijalni um) te također glumac i redatelj C. M. Smith (Čovjek sa zvijezde, Nedodirljivi).


Komentari (0)

Foto