Noćni bar (1948)

ROAD HOUSE (Originalni naziv)

drama

Vlasnik kluba opsjednut pjevačicom gubi kontrolu shvativši da je privlači njegov prijatelj

 
Režija: Jean Negulesco
Scenarij: Edward Chodorov, Serge Bertensson, David Hertz, ...
Uloge: Ida Lupino, Cornel Wilde, Celeste Holm, Richard Widmark, O. Z. Whitehead, ...

Filmografija

Izvrsna noirovska romantična triler/drama američkog redatelja rumunjskih korijena Jeana Negulescoa, za režiju sjajne melodrame "Johnny Belinda" 1949. godine nominiranog za Oscara, u vrijeme premijere je stekla kultni status.

Jefferson T. Robbins zvan Jefty (R. Widmark) atraktivnoj Lily Stevens (I. Lupino), ponudi slabo plaćen privremeni posao pjevačice u njegovom noćnom klubu Road House. Osim što ju koristi za privlačenje gostiju kao i druge djevojke koje angažira, Jefty s Lily ima i ozbiljnije namjere jer ga ona izuzetno privlači. Kad shvati da on Lily ne zanima, već da djevojku intrigira njegov prijatelj i nekadašnji ratni suborac Pete Morgan (C. Wilde), Jeftyjeva naklonost će se početi pretvarati u zavist i mržnju. Odlučan riješiti se konkurencije, Jefty će Petea ubrzo lažno optužiti za krađu novca iz blagajne kluba...

Negulesco je bio filmaš koji je, premda izuzetno vješt u režiranju melodramskih sižea (Humoreska) i noirovskih trilera (Maska Dimitrosa), poznat postao realizacijom komedija melodramskog ugođaja (Kako se udati za milijunaša, Tri novčića u fontani). Pored inteligentno sročenog scenarija Edwarda Chodorova, koji vrlo spretno kreira likove zanimljivih karaktera i njihove složene odnose, za uspjeh današnjeg filma zaslužne su dojmljiva fotografija oskarovca Josepha LaShellea (Marty, Apartman), koji efektno dočarava ugođaj postratne američke provincije, izvrsna glazba Cyrila J. Mockridgea (Autobusna postaja, Čovjek koji je ubio Liberty Valancea) i odlični glumački nastupi.

Veliki karakterni glumac R. Widmark (Krađa u Južnoj ulici, Alamo), za sporednu ulogu u drami "Poljubac smrti" Henryja Hathawaya 1948. nominiran za Oscara, impresivno interpretira sociopata čije poremećeno psihičko stanje eskalira do suludog bijesa. Pored I. Lupino (Visoka Sierra, Na opasnom terenu), njegovi su partneri C. Wilde (Pjesma za sjećanje) i oskarovka C. Holm (Sve o Evi, Džentlmenski sporazum).


Komentari (1)

Foto