Pčelin dnevnik (2022)

A Bee's Diary (Originalni naziv)

dokumentarni

U svakoj košnici deseci tisuća pčela složno rade i imaju cilj: osigurati opstanak kolonije

 
Režija: N/A
Scenarij: N/A
Uloge: N/A

Filmografija

Nove spoznaje o pčelama navele su tim njemačkih znanstvenika da pokušaju nešto neobično. Pratit će život jedne pčele od dolaska na svijet pa sve do smrti. Kamerom će zabilježiti ljepotu njezinog svijeta, odluke koje donosi i dramatične događaje iz života.

Znanstvenici otkrivaju da je svaka pčela u košnici zasebna jedinka s vlastitim karakterom. Neke su plahe, neke odvažne. Neke to vole vruće, neke ne. Neke su pametne, neke baš i nisu.
Istraživanja pokazuju da je ta različitost karaktera važna za opstanak pčela. Kolektiv brže i bolje reagira na podražaje iz okoline nego što bi to bio slučaj da su sve pčele na neki način programirane, s ograničenom sposobnošću odlučivanja. Usto se pokazalo i da su neobično inteligentne. Na primjer, pčela je jedna od rijetkih životinja koja ne samo da zna brojiti nego čak i razumije pojam "nula". Pčelinja matica možda ima ulogu kraljice, ali košnica je sličnija demokraciji nego monarhiji. Radilice u znatnoj mjeri mogu utjecati na sudbinu kolektiva, čak pokazuju matici gdje će pronaći partnera za parenje.

Komentari (0)

Foto