subota, 05.12.2020 09:30

U zjenici sunca - Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo (1998)

U zjenici sunca - Hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo (Originalni naziv)

dokumentarni

Serijal prati povijest vinogradarstva i proizvodnje vina u pet vinogradarskih zona u Hrvatskoj

sez.1 ep.9Podunavlje je posljednji vinogradarski podrajon kontinentalne Hrvatske. I područje koje je najviše stradalo u prošlom ratu. Postalo je simbol ratom uništene Hrvatske, ali i simbol prkosa i povrtaka. Mržnja nije mogla sve uništiti. Podunavlje je bilo i još uvijek jest najkvalitetnije ekološko vinogradarsko područje kontinentalne Hrvatske. Tu su ljeta vruća, a jeseni tople. Idealno za lozu. Ovaj kraj proteže se od Aljmaša, na ušću Drave u Dunav, pa obalnim dijelom Dunava do Iloka. Ovdje je vinogradarska tradicija vrlo stara, seže u daleka stoljeća kada su rimske legije na padinama Fruške gore zasadile lozu. Graševina i traminac sorte su koje su ovaj kraj učinile prepoznatljivim i u svjetskim razmjerima. Sredinom rujna cijeli je Ilok jedna velika pozornica. Podunavlje je jedan od najživopisnijih dijelova Hrvatske. Na nošnji toga podneblja žene i djevojke tkanjem i vezom oslikavaju svu ljepotu, šarenilo i bogatstvo prostora u kojem žive. Voda, loza i čovjek, ne prvi put na ovim prostorima, opstali su i nadvladali neprijatelja, pobijedivši njega i njegovu mržnju. Gorki je jedno napisao: "U vinu ima najviše sunca. Neka žive ljudi koji proizvode vino, jer s njime unose sunčevu svjetlost u duše ljudi".
 
Režija: Dražen Piškorić
Scenarij: Maja Kobol
Uloge:

Filmografija

Svaka epizoda govori o jednoj vinogradarskoj regiji u Hrvatskoj - o povijesti njezinog vinogradarstva, ekološkim odlikama, o sortimentu i običajima vezanim uz lozu i vino. Serija prati radove u vinogradu i podrumu od prvog do posljednjeg dana u godini, te znanstvena istraživanja u vezi s njima.

Povijest uzgoja vinove loze i proizvodnje vina usko se isprepleće s poviješću čovječanstva. Loza zahtijeva stalnu brigu i pažnju. Ona doista treba čovjeka. I njegovu ljubav. Možda ju je upravo zbog toga on toliko i zavolio.

U mediteranskom kršu, gdje ništa ne uspijeva osim loze i masline, lozu su nazivali hraniteljicom. Uostalom, da je loza sasvim obična biljka, ne bi preživjela milenije!

Rijetko se koja zemlja poput Hrvatske može pohvaliti tolikom raznolikošću reljefa, klime i tla. Oni se ogledaju u velikom broju raznolikih tipova vina, od onih finih, aromatičnih, bijelih sa sjevera do jakih i punih s juga. U svijetu postoji pet vinogradarskih zona koje su određene brojem sunčanih sati i temperature. A Hrvatska ih posjeduje svih pet!

Upravo te vrijednosti Hrvatsku uvrštavaju u iznimno zanimljivo i u svjetskim mjerilima vrijedno vinogradarsko i vinarsko područje.
Put do vina mukotrpan je i težak. Žuljevite ruke, znojno čelo vinogradara, dugotrajan rad i iščekivanje, pogled u nebo i molbe suncu i kiši; strah od mraza i tuče, radost nad uspjehom, radost berbe. Pa ponovno rad, ponovno briga i tjeskoba, dok ne zaiskri sunce u čaši.

Dio serije posvećen je i kulturi pijenja, odnosno tomu kako se i kada vino pije. Upozoravamo na hranjive i ljekovite vrijednosti vina, ali i na moguće opasnosti od neumjerenog pijenja.

Vinova loza oduvijek je bila nadahnuće umjetnicima. Njezin motiv nalazimo i na Baščanskoj ploči. Za lozu kažu da voli lijep i čist okoliš, pa je serija i svojevrsna promidžba ljepote naše zemlje i njezinih ekoloških prednosti.


Komentari (0)

Foto