Na moru (2002)

BORD DE MER (Originalni naziv)

melodrama

Mlada djevojka koja živi u priobalnom gradiću čezne za radikalnom promjenom u životu

 
Režija: Julie Lopes-Curval
Scenarij: Julie Lopes-Curval, François Favrat
Uloge: Bulle Ogier, Hélene Filieres, Ludmila Mikael, Jonathan Zaccai, ...

Filmografija

Radi se o solidnom uratku koji prati nekoliko priča, no redateljicu najviše zanima mlada mještanka koja provodi dane sanjareći u stilu madame Bovary i čezne za radikalnom promjenom u životu.

Marie (H. Filieres) radi u tvornici u ljetovalištu pri estuariju rijeke Somme čije ljetno izdanje uopće ne djeluje sivo i pusto kao zimi. Paul (J. Zaccaï), njezin mladić, preko ljeta radi u spasilačkoj službi, a ostalih mjeseci u godini kao prodavač u trgovini. Međutim, on je opterećen svojom majkom, zaljubljenicom u poker-automate, i nije u stanju razumjeti maštalačku narav svoje djevojke te je guši svojim nespretnim načinom iskazivanja ljubavi. S druge strane, osobe koje ovdje ljetuju pobuđuju njezino zanimanje. Jednoga dana, u mjestu se pojavi Albert (P. Lizana), mladić s prekrasnim automobilom koji za nju ima sve odlike princa na bijelom konju...

Bord de mer prvi je dugometražni film mlade francuske redateljice Julie Lopes-Curval koja je počela karijeru kao kazališna redateljica pa kao scenaristica.

Bord de mer (koji se prvotno trebao zvati Requin - morski pas) prepun je sjajno zapaženih detalja koji vjerno ocrtavaju dosadu u malome mjestu. Bio je prikazan na Festivalu u Cannesu 2002. godine i osvojio je nagradu za najbolji prvijenac.


Komentari (0)

Foto