Kockar (1974)

The Gambler (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Ovisnost o kocki preuzela je kontrolu nad životom nekad uglednog profesora

 
Režija: Karel Reisz
Scenarij: James Toback
Uloge: James Caan, Paul Sorvino, Lauren Hutton, Morris Carnovsky

Filmografija

Axel Freed profesor je književnosti. Njegov je porok kockanje. Izgubivši sav svoj novac, posuđuje od svoje djevojke, zatim od majke, a na kraju i od nekih opasnih ljudi koji ga gone. Unatoč svemu, on ne može prestati s kockanjem...

Axel Freed pametan je i poštovan profesor književnosti na glasovitu njujorškom sveučilištu, koji koristi velika književna djela kao odskočnu dasku za istraživanje moralnih i filozofskih pitanja kod svojih studenata. No kada nije pred školskom pločom, Axel ima velik problem - beznadno je ovisan o kockanju. Axel će se kladiti u gotovo sve i živi samo od opojnog osjećaja dobitka, koji ne ostvaruje često, a Axelov zadnji gubitnički niz doveo ga je do 44.000 duga kladioničarima, mnogo više nego što sveučilišni profesor može platiti.
Čak i nakon što posudi novac od svoje majke, djeda i svoje djevojke, Axel još duguje tisuće svom kladioničaru Hipsu, koji ubrzano gubi strpljenje s Axelom, posebno nakon što sazna da je Axel, umjesto da vrati dug, svoje dobitke iskoristio za daljnje klađenje... i izgubio sve.

Komentari (1)

Foto