Velika utrka (1965)

THE GREAT RACE (Originalni naziv)

komedija avantura

Pustolovna priča o dvojici zakletih neprijatelja i utrci od New Yorka do Pariza

 
Režija: Blake Edwards
Scenarij: Blake Edwards, Arthur A. Ross
Uloge: Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk, Keenan Wynn, ...

Filmografija

Edwardsov današnji film je izuzetno razigrano režirana, raskošno producirana, frivolna, slikovita, maštovita, dinamična slapstick-burleska čija se priča temelji na stvarnoj utrci od New Yorka do Pariza održanoj 1908. godine. Edwards je ovaj projekt posvetio legendarnim zvijezdama Stanu Laurelu i Oliveru Hardyju, zbog čega ne čudi da cjelina obiluje slapstick-humorom i vizualnim gegovima tipičnima za nijemi film, te da sadrži sekvencu s navodno najvećim gađanjem pitama u filmskoj povijesti.

Markantni Veliki Leslie (T. Curtis) uistinu je jedinstven junak s početka 20. stoljeća, neustrašiv i plemenit pustolov čista srca uvijek prikladno odjeven u snježnobijelu odjeću. Njegov zakleti i najveći neprijatelj je podli profesor Sudbina (J. Lemmon), u crnoj odjeći koji kao prepoznatljivo obilježje njeguje i crne brkove. Nakon što Leslie uz suradnju svog odanog pomoćnika Maxa (P. Falk) uspije šefove automobilske industrije uvjeriti da bi organiziranje utrke od New Yorka do Pariza bilo izvrsno za njihov posao i prosperitet, Sudbina upravo tu utrku odluči iskoristiti za konačni obračun s njim...

Izvrsna pustolovna akcijska komedija, godine 1966. od pet nominacija za Oscara ovjenčana onim za najbolje zvučne efekte te nominirana za četiri Zlatna globusa, još je jedno prepoznatljivo ostvarenje glasovitog producenta, glumca, scenarista i redatelja Blakea Edwardsa. Edwards je na filmu debitirao 1955. uspjelom komedijom "Dođi sa smiješkom", a pravu afirmaciju doživio je romantičnom komedijom "Doručak kod Tiffanyja" (1961), kojom je započela njegova suradnja s velikim skladateljem Henryjem Mancinijem, koji će pak upravo za rad u Edwardsovim filmovima osvojiti tri Oscara. Edwards je zasigurno najpoznatiji po serijalu filmova o nespretnom inspektoru Clouseauu kojeg je maestralno interpretirao Peter Sellers, a hvaljena je i njegova satirična humorna drama "Pasji sinovi", kao i iznimno uspjela romantična mjuzikl-komedija "Victor Victoria".


Komentari (1)

Foto