Gdje je lova (1999)

WHERE THE MONEY IS? (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Film o nezadovoljnoj njegovateljici u domu za umirovljenike i bivšem pljačkašu banaka

 
Režija: Marek Kanievska
Scenarij: E. Max Frye, Topper Lilien, Carroll Cartwright
Uloge: Paul Newman, Linda Fiorentino, Dermot Mulroney, Susan Barnes, ...

Filmografija

Maturalna večer za lijepu Carol (L. Fiorentino) i njezinog vršnjaka Waynea (D. Mulroney) bila je pravi san: ona je postala kraljica večeri, a on njezin pratitelj i činilo se da je pred njima divna budućnost. Međutim, godinama kasnije, iako su svoju vezu okrunili brakom, Carol je frustrirana njegovateljica u domu za starije i nemoćne kod gospođe Foster (S. Barnes), dok Wayne radi slabo plaćeni posao u noćnoj smjeni radujući se tek promaknuću u nadzornika...

Jednog dana u dom gdje radi Carol stigne Henry Manning (P. Newman), zatvorenik koji je imao moždani udar. Henry je u zatvoru jer je, otvorivši tvrtku za prodaju sigurnosnih sustava za banke, godinama pljačkao svoje klijente. Sretna što napokon ima zanimljivog pacijenta, Carol ubrzo posumnja da lukavi Henry samo glumi tešku bolest planirajući bijeg iz zatvora...
Nakon dvanaestogodišnje pauze i premijere filma o naličju američke zlatne mladeži "Less Than Zero" iz 1987., britanski redatelj Marek Kanievska (Another Country) 1999. je ponovno sjeo za redateljski stolac predstavivši se uspjelim spojem kriminalističke drame i komedije "Gdje je lova?".
Zabavna i uistinu vješto režirana priča o nezadovoljnoj njegovateljici u domu za umirovljenike i bivšem pljačkašu banaka koji hini moždani udar, pravi je koloplet dobrih glumačkih nastupa, cinizmom protkanog humora i napetih prizora pljačke i bijega. Sjajni Paul Newman u ulozi lopova Henryja Manninga ostvario je jednu od svojih najboljih uloga nakon Oscara za "Boju novca" iz 1986., dok mu je Linda Fiorentino (The Last Seduction) kao partnerica gotovo savršen izbor.
Pritom je generacijska razlika između ovo dvoje glumaca najuspješniji dramski moment cijelog filma. Nekoliko izvrsnih scena (Carolino provjeravanje je li Henry uistinu pretrpio moždani udar, Carolino i Wayneovo bacanje Henryja u rijeku), efektni nastup Dermota Mulroneyja (My Best Friend's Wedding), te dojmljiva fotografija Thomasa Burnstyna koja filmu daje poseban vizualni ton, čine film istodobno i umjetnički relevantnim radom i vrlo zabavnim filmom za najširu publiku. Naposljetku, jedan je od producenata i Ridley Scott, što je povratničkom uratku Mareka Kanievske dalo dodatni publicitet.

Komentari (0)

Foto