Zanimanje: Reporter (1975)

THE PASSENGER/PROFESSIONE: REPORTER (Originalni naziv)

drama romantika

Preuzevši identitet preminulog stranca reporter se upusti u pustolovinu života

 
Režija: Michelangelo Antonioni
Scenarij: Mark Peploe
Uloge: Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre, Ian Hendry, Steven Berkoff...

Filmografija

Umjetnički film "Zanimanje: reporter" kultno je ostvarenje slavnoga talijanskoga redatelja, prvaka filmskoga modernizma Michelangela Antonionija (gledateljima najpoznatijeg kao redatelja filmova Blow Up i La notte). Utemeljen na odličnom scenariju Marka Peploea, film je neobična priča o čovjeku koji, preuzevši identitet preminuloga stranca, kreće u novi život u potrazi za novim vidovima slobode.

David Locke (J. Nicholson) je televizijski reporter koji dolazi u sjevernu Afriku u nadi da će razgovarati s političkim ekstremistima. U hotelu u kojem je odsjeo, u sobi do njegove, nalazi se tajanstveni gospodin Robertson, samac bez prijatelja, poznanika i obitelji. Jedino što posjeduje je poprilično debeo adresar kontakata. Ubrzo, Robertson doživi srčani udar te umre, a Locke, željan uzbuđenja, odluči preuzeti Robertsonov identitet. Njegov "novi" život odvest će ga od Afrike prema Europi, vođen imenima iz pokojnikove knjižice. Dok putuje i otkriva posljedice svog čina igranja tuđim identitetom, upušta se u avanturu s nepoznatom djevojkom (M. Schneider) koja se zatekla u Barceloni...

Modernistički režiran, pun impozantnih totala prirode, polaganoga ritma i neobičnih dijaloga koji otkrivaju složene odnose među likovima velika su odlika ovoga redatelja i ovoga filma koji je, iako nije zadobio veću naklonost publike, odmah požnjeo lovorike kod kritike. U glavnim ulogama izvrsni su Jack Nicholson, Maria Schneider, Jenny Runacre i ostali.


Komentari (0)

Foto