Hangover Square (1945)

HANGOVER SQUARE (Originalni naziv)

triler horror drama

Skladatelj izluđen povremenim pomračenjima svijesti zbliži se s privlačnom pjevačicom

 
Režija: John Brahm
Scenarij: Patrick Hamilton, Barré Lyndon, Marian Spitzer
Uloge: Laird Cregar, Linda Darnell, George Sanders, Faye Marlowe, Glenn Langan, ...

Filmografija

Današnji film, realiziran punih 15 godina prije Hitchcockova "Psycha", na vrlo intrigantan i zanimljiv način barata dotad na filmu neelaboriranim motivima djelovanja podsvijesti i izmijenjenih stanja svijesti te zamecima forenzičke psihologije.

London 1899. Skladatelja Georgea Harveyja Bonea (L. Cregar) sve više izluđuju povremena pomračenja svijesti. Senzibilni George vjeruje da je u tim trenucima u kojima ne odgovara za svoje postupke možda nekoga i ubio, a ne smiruje ga ni skrb njegovog psihijatra Allana Middletona (G. Sanders), kao ni činjenica da ga policija unatoč nekim sumnjama ipak ni za što ne tereti. Nakon što jednog dana upozna privlačnu pjevačicu i zabavljačicu Nettu Langdon (L. Darnell), George će se s njom početi zbližavati, ne znajući da njezini motivi nisu tako nedužni. Iza Nettina približavanja Georgeu stoji njezin menadžer koji situaciju želi iskoristiti da bi skladatelja nagovorio da za djevojku nešto napiše. Kad naposljetku shvati da je izmanipuliran i iskorišten, Georgeu će se stanje pogoršati te će zgrabiti svilenu kravatu i njom početi daviti ljude...

Nakon što je godinu ranije ostvario veliki uspjeh izvrsnim trilerom s elementima horora "The Lodger", kojim je glumca Lairda Cregara prometnuo u kratkotrajnu zvijezdu, redatelj John Brahm (serije "Dr, Killdare", "Zona sumraka") je 1945. s Cregarom snimio još jedan, za glumca nažalost i posljednji film. Da bi smršavio za potrebe predviđene no nikad realizirane romantične uloge, 31-godišnji Cregar se podvrgnuo rigoroznoj dijeti uslijed koje mu je otkazalo srce, te nije ni doživio premijeru filma "Hangover Square".

Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Patricka Hamiltona, britanskog dramatičara i prozaika koji je u svojim djelima dickensovskim stilom i naracijom te uz elemente crnog humora dojmljivo opisivao milje siromašnih građana Londona između dva svjetska rata. Redatelj John Brahm, podrijetlom Nijemac pravim imenom Hans koji je prije bijega pred nacistima i dolaska u Ameriku karijeru započeo na kazališnim pozornicama Beča, Berlina i Pariza, bio je većinom televizijski profesionalac koji je povremenim izletima na veliki ekran ostavio traga i na filmu.

Sigurna i prilično sugestivna Brahmova režija, izvrstan scenarij Barréa Lyndona (Kuća u 92. ulici, Rat svjetova), začudno i tjeskobno ozračje te impresivna glazba Bernarda Herrmanna (Građanin Kane, Taksist), stalnog Hitchcockova suradnika, i efektna fotografija oskarovca Josepha LaShellea (Marty, Apartman) nadopuna su odličnim glumačkim interpretacijama L. Cregara, L. Darnell (Moja draga Clementina, Bez izlaza) i G. Sandersa (Rebecca, Sve o Evi), također oskarovca.


Komentari (0)

Foto