Brasherov dublon (1947)

THE BRASHER DOUBLOON (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Cinični detektiv istražujući nestanak skupocjenog novčića naleti na ucjenu i ubojstvo

 
Režija: John Brahm
Scenarij: Raymond Chandler, Leonard Praskins, ...
Uloge: George Montgomery, Nancy Guild, Conrad Janis, Roy Roberts, Fritz Kortner, ...

Filmografija

Intrigantan krimić redatelja Johna Brahma (serije "Dr. Kildare", "Zona sumraka"), podrijetlom Nijemca pravim imenom Hans koji je prije bijega pred nacistima i dolaska u Ameriku karijeru započeo na kazališnim pozornicama Beča, Berlina i Pariza, izuzetno je uspjela adaptacija romana "Visoki prozor" glasovitog pisca krimića i filmskog scenarista (Dvostruka obmana, Nepoznati iz Nord Expressa) Raymonda Chandlera.

Kad prihvati naizgled jednostavan slučaj potrage za ukradenim rijetkim i skupocjenim starim novčićem Brasherovim dublonom, cinični i pomalo grubi detektiv Philip Marlowe (G. Montgomery) ne sluti kakve ga nevolje očekuju. Novčić je ukraden iz sefa bogate i ekscentrične udovice Elizabeth Murdock (F. Bates), a jedini koji imaju ključ sefa su njezin sin Leslie (C. Janis) i tajnica Merle Davis (N. Guild).

Hladna i distancirana gospođa Murdock ima puno povjerenje u njih oboje, pa želi da Marlowe slučaj riješi bez suvišnih pitanja i bez upletanja policije. Kad započne istragu, Marlowe će uskoro shvatiti da je Leslie prema njemu prilično neprijateljski raspoložen, ali i da ga na ljudski dodir osjetljiva Merle izuzetno privlači. Kopajući dublje, detektiv će ubrzo otkriti da članovi obitelji Murdock kriju mnoge tajne, a sve će se dodatno zakomplicirati kad osim krađe novčića naleti i na ucjenu i ubojstvo...

Tečan spisateljski stil Raymonda Chandlera odlikuju ekonomična naracija i precizna dramaturgija, neobične lirske poredbe, slikoviti i efektno profilirani sporedni likovi, te osebujan antijunak Philip Marlowe koji je sve samo ne tipičan privatni detektiv. Marlowe je ljubitelj klasične glazbe koji sam sa sobom igra šah, složena i ponekad sentimentalna osoba s malo prijatelja, te izraziti moralist koji nikad zbog honorara nije spreman pogaziti vlastita načela.

Nije čudno što su se filmaši učestalo odlučivali na ekranizacije Chandlerove proze, a među najbolje od njih ubrajaju se remek-djela "Veliki san" Howarda Hawksa i "Dugi oproštaj" Roberta Altmana, kao i izuzetno uspio naslov "Zbogom, dragana moja" Dicka Richardsa. U današnjem sigurnom režiranom, atmosferičnom i vrlo zabavnom filmu, za koji je scenarij uz suradnju Leonarda Praskinsa (Šampion) napisala Dorothy Bennett, Marlowea sugestivno interpretira nagrađivani G. Montgomery (Bitka u Ardenima).


Komentari (0)

Foto