Samo anđeli imaju krila (1939)

ONLY ANGELS HAVE WINGS (Originalni naziv)

drama romantika

Amerikanac koji vodi malu zrakoplovnu tvrtku upusti se u vezu s klubskom zabavljačicom

 
Režija: Howard Hawks
Scenarij: Jules Furthman, Howard Hawks, Eleonor Griffin, ...
Uloge: Cary Grant, Jean Arthur, Rita Hayworth, Richard Barthelmess, ...

Filmografija

Godine 1940. nominirana za Oscara u kategorijama najbolje fotografije i najuspjelijih specijalnih efekata, izvrsna pustolovna humorna romantična drama legendarnog Howarda Hawksa (Lice s ožiljkom, Rio Bravo) uspjela je adaptacija priče "Zrakoplov s Barrance" koju je napisao sam redatelj.

U peruanskom lučkom gradu Barrancu Amerikanac Geoff Carter (C. Grant) vodi malu zrakoplovnu tvrtku u kojoj s nekoliko pilota po teškim vremenskim uvjetima raznosi poštu u obližnja mjesta. I Geoff i njegovi ljudi: Kid Dabb (T. Mitchell), Gent Shelton (J. Carroll), Les Peters (A. Joslyn), Joe Souther (N. Berry Jr.) i Sparks (V. Kilian), momci su pustolovna duha željni avantura i ludih zabava s djevojkama. Kad u grad na jednu noć stigne Bonnie Lee (J. Arthur), zabavljačica u noćnim klubovima iz Brooklyna, za njom će u bar Johna Van Reitera (S. Ruman) krenuti i Peters i Souther. Nakon što Souther te noći na hitnom zadatku pogine pri padu zrakoplova, dečki će tugu ublažiti alkoholom, a Bonnie će odgoditi odlazak te će se početi zbližavati s Geoffom. Kad on uskoro odluči zaposliti novog pilota, na hitan poziv će odgovoriti Bat MacPherson (R. Barthelmess) i njegova privlačna supruga Judy (R. Hayworth). Sve će se zakomplicirati kad Geoff u Batu prepozna pilota odgovornog za smrt svojeg brata...

Riječ je o drugom zajedničkom projektu velikog Hawksa, jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda kojemu je slavljenje odvažnih pustolova koji su Divlji zapad osvajali bez grižnje savjesti i filozofskih rasprava priskrbilo epitet "Hemingwaya američkog filma" te 1975. godine donijelo počasnog Oscara za životno djelo, i glasovitog C. Granta, jedne od najvećih zvijezda u povijesti Hollywooda koji je duhovito tvrdio da bi i sam želio biti Cary Grant!

Hawks iznimno vješto pustolovnu dramu križa s romantičnom komedijom s elementima screwballa, i u ovom filmu elaborirajući u njegovim djelima čestu temu nemira i potencijalnog razdora koji u skladnu mušku zajednicu unosi pojava žene. Redatelj i ovdje veliča individualizam osobitih pojedinaca koji djeluju u zajednici, a film osvaja i za ono vrijeme izuzetno uzbudljivim prizorima letova, izvrsnim nastupima glumačke postave u kojoj su i J. Arthur (Gospodin Smith ide u Washington, Shane) i legendarna R. Hayworth (Gilda, Dama iz Šangaja), dojmljivom fotografijom oskarovca Josepha Walkera (Dogodilo se jedne noći, Njegova djevojka Petko) te uobičajeno sjajnom glazbom glasovitog Dmitrija Tiomkina (Divan život, Točno u podne), od čak 17 nominacija ovjenčan s 3 Oscara.


Komentari (0)

Foto