Oliver! (1968)

OLIVER! (Originalni naziv)

drama mjuzikl obiteljski

Mjuzikl adaptacija priče o sirotom dječaku koji se pridružuje grupi vještih kradljivaca

 
Režija: Carol Reed
Scenarij: Charles Dickens, Vernon Gilbert Harris, ...
Uloge: Ron Moody, Shani Wallis, Oliver Reed, Harry Secombe, Clive Moss, ...

Filmografija

Godine 1969. od 11 nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji film, režiju, glazbu, scenografiju i zvuk, te ovjenčana s 2 Zlatna globusa i nominirana za 8 nagrada BAFTA, izvrsna pustolovna mjuzikl/drama glasovitog Carola Reeda (Pali idol, Treći čovjek, Agonija i ekstaza) izuzetno je uspjela adaptacija romana Charlesa Dickensa.

Dobrodušni Oliver Twist (M. Lester) siromašni je 9-godišnjak koji s drugom djecom sličnom sebi u Engleskoj 19. stoljeća živi u sirotištu kojim upravlja strogi i bezdušni gospodin Bumble (H. Secombe). Nakon što ga Bumble zbog navodnog neposluha uskoro proda škrtom pogrebniku Sowerberryju (L. Rossiter), dječak se braneći čast svoje majke ubrzo sukobi s pogrebnikovim pomoćnikom Noahom Claypoleom (K. Cranham), te naposljetku odluči pobjeći.

Našavši se na ulicama Londona, Oliver će upoznati 15-godišnjeg Jacka Dawkinsa zvanog Artful Dodger (J. Wild), izuzetno spretnog kradljivca koji ga podučava tajnama svog "posla". A kad ga Dodger pozove u neobično trošno stanište u kojem živi s velikim brojem druge djece, također vještih kradljivaca, Oliver će upoznati pohlepnog starog Fagina (R. Moody). Fagin je vođa i svojevrsni mentor malih lopova, a njegovi su ortaci opasni Bill Sikes (O. Reed) i njegova simpatična supruga Nancy (S. Wallis).

Transformirajući melodramu u mjuzikl, Reed i scenarist Vernon Gilbert Harris (Dosegnuti nebo) uspjeli su zadržati emotivnost literarnog predloška, kao i spretno križanje humornih i tjeskobnih dionica s naglaskom na karikaturu i grotesku. U naslovnoj ulozi nastupa M. Lester (Crni ljepotan), a njegovi su partneri O. Reed (Tri mušketira, Tommy) i R. Moody (Dvanaest stolica), prema mnogima najbolji Fagin u svim ekranizacijama Dickensova romana. Dojmljivu fotografiju potpisuje oskarovac Oswald Morris (Lolita, Čovjek sa zlatnim pištoljem), a glazbu dvostruki oskarovac Johnny Green (Priča sa zapadne strane, I konje ubijaju, zar ne?).


Komentari (1)

Foto