Put začina (2011)

THE SPICE TRAIL (Originalni naziv)

dokumentarni

Kate Humble vodi nas na čarobno putovanje kako bi istražila povijest i izradu cijenjenih začina

 
Režija: Paul Sapin
Scenarij:
Uloge: Kate Humble

Filmografija

Put začina priča je o epskima putovanjima, krvavim ratovima i rađanju multinacionalnih kompanija i suvremenih kultura diljem svijeta. Put začina putovanje je koje otkriva kako su začini oblikovali naš moderni svijet tijekom jednog od najvećih razdoblja otkrića na svijetu i prikaz uloge koju ti začini i danas imaju u zajednicama na egzotičnim mjestima odakle su potekli.

U srednjem se vijeku smatralo da začini imaju ljekovita svojstva, a bili su i nevjerojatno skupi i simbol bogatstva i moći. Vrećicom oraščića mogla se kupiti kuća u Londonu, papar je služio kao valuta, a najskuplju mirodiju na svijetu, šafran, nazivali su i još ga nazivaju crveno zlato.

Kako je to bio način stjecanja golemog bogatstva, istraživači su krenuli na put u potrazi za tim rajskim okusima, a Kate Humble proći će tragom nekih od najtraženijih začina na svijetu.

Kate će razotkriti priču o mirodiji kojom se najviše trgovalo, papru, u Indiji, a potom krenuti na jug do cimetnih krajeva Šri Lanke, mjesta koje je za Europljane bilo obavijeno tajnom dok se Portugalci nisu tamo slučajno iskrcali.

U Indoneziji će putovati opjevanim Mirodijskim otocima, današnjim Molučkim otočjem, arhipelagom sastavljenim od majušnih vulkanskih otočića koje su nekad nazivali rajem na Zemlji i koji je privukao europske istraživače u potrazi za oraščićem i klinčićem.

Od Atlasa u Maroku pratit će put začina do Španjolske otkrivajući priču o najskupljem začinu na svijetu, šafranu, a potom se uputiti preko Atlantskog oceana u Meksiko u potrazi za vanilijom, začinom koji je otkrio najslavniji španjolski konkvistador, Hernán Cortés.


Komentari (0)

Foto