Krik za slobodom (1987)

CRY FREEDOM (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o jednom od najagilnijih crnačkih lidera sedamdesetih, Steveu Bikou

 
Režija: Richard Attenborough
Scenarij: John Briley, Donald Woods
Uloge: Kevin Kline, Penelope Wilton, Denzel Washington, John Hargreaves, ...

Filmografija

Oslonivši se na svog suradnika iz "Gandhija" i Oscarom nagrađenog scenarista Johna Brileyja (Kristofer Kolumbo: Otkriće, Molokai: The Story of Father Damien), Attenborough je strukturirao film u prvu polovicu koja govori o Woodsovu zbližavanju s Bikom i u drugu koja se fokusira na Woodsovo nastojanje da rasvijetli prijateljevu likvidaciju u zatvoru.

Južnoafrička Republika, studeni 1975. Nakon još jednog brutalnog obračuna vlasti s obespravljenim crnačkim stanovništvom, urednik liberalnog lista Daily Dispatch Donald Woods (K. Kline) proziva sve represivniji režim, ali ne nalazi razumijevanja za aktivnosti Stevea Bika (D. Washington). Biko, naime, sa svojim antirasističkim pokretom Black Consciousness Movement teži aktivnijoj ulozi crnačke većine u zemlji otvarajući škole i bolnice u izoliranim crnačkim naseljima. Kad Woods napokon dođe u kontakt s mladim i ambicioznim Bikom, počet će mijenjati odnos prema njegovoj politici...
U drugoj polovici sedamdesetih rasistički režim u Južnoafričkoj Republici odlučio se za novi val represija prema obespravljenoj crnačkoj većini, što je kulminiralo pokoljem u naselju Soweto u lipnju 1976. Premda međunarodno izolirani i pod strogim sankcijama, vlastodršci u zemlji nisu popuštali ni pred apelima iz svijeta, ni pred sve organiziranijim pokretom za prava diskriminiranog stanovništva u zemlji.
Jedan od najagilnijih crnačkih lidera u to vrijeme bio je mladi Steve Biko (1946.-1977.) koji je svojim socijalnim programom zadobio veliko povjerenje sunarodnjaka, ali i izazvao bijes režima u Pretoriji, koji ga je uhitio u ljeto 1977. i zatim brutalno mučio i ubio u pritvoru.
Njegov prijatelj i suborac Donald Woods (1933.-2001.) o tim je događajima napisao potresne knjige Biko i Asking for Trouble, koje su nakon objavljivanja u Velikoj Britaniji dodatno raskrinkale zloglasni apartheid. Deset godina nakon Bikova ubojstva prema Woodsovim je knjigama britanski redatelj Richard Attenborough (Chaplin, Shadowlands) snimio ovaj film. Kao i u "Gandhiju" (1982), svom najpoznatijem filmu ovjenčanom Oscarima, Attenborough je spojio elemente biografske drame s politički angažiranom pričom u čijem je središtu pojedinac, zapravo pojedinci, i njihova borba za prava diskriminirane većine.
Snimljen je na lokacijama u Zimbabveu, Keniji i Velikoj Britaniji, a vodeća mu je odlika sjajna glumačka ekipa. Tako Woodsa i Bika tumače oskarovci K. Kline (Riba zvana Wanda, Sophijin izbor) i D. Washington (Rat za slavu, Dan obuke). U ostalim su ulogama P. Wilton (Carrington, Djevojke s kalendara), J. Waterman (American Roulette, Mandela) i J. Thaw (Sweeney!, serija Inspektor Morse). Film je dobio niz priznanja, među ostalim i tri nominacije za Oscara (sporedna uloga D. Washingtona, originalna glazba i originalna pjesma), četiri nominacije za Zlatni globus, nominaciju za Grammy, BAFTA-u za najbolji zvuk, a nagrađen je i za promicanje mira na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 1988. Donald Woods je sudjelovao na radu na scenariju i jedan je od najznačajnijih Južnoafrikanaca bijelaca koji se suprotstavljao rasizmu u svojoj domovini. U nju se vratio 1994.

Komentari (2)

Foto