Ulica Madeleine br.13 (1947)

13 RUE MADELEINE (Originalni naziv)

drama ratni

Instruktor u tajnoj službi otkriva da je jedan od troje novaka prikriveni njemački špijun

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Sy Bartlett, John Monks Jr.
Uloge: James Cagney, Annabella, Richard Conte, Frank Latimore, Walter Abel, ...

Filmografija

Intrigantna i uzbudljiva ratna drama pouzdanog Henryja Hathawaya (Sinovi Katie Elder, Nevada Smith), za režiju filma "The Lives of a Bengal Lancer" 1936. godine nominiranog za Oscara, realizirana je efektnim pseudodokumentarnim prosedeom, za kojim je autor prethodno posegnuo u izuzetno uspjeloj noirovskoj krimi-drami "Kuća u 92. ulici".

Odlučni Bob Sharkey (J. Cagney) jedan je od iskusnijih pripadnika američke vojne tajne službe, instruktor budućih obavještajaca koje tijekom Drugog svjetskog rata priprema za operacije protiv nacista. Bob je nedavno preuzeo obuku troje novaka, Francuskinje Suzanne de Beaumont (Annabella) i Amerikanaca Jeffa Lassitera (F. Latimore) i Billa O´Connella (R. Conte), te istodobno doznao da je netko od njih prikriveni njemački špijun. Nakon što tijekom obuke za opasnu novu misiju u Francuskoj otkrije da je špijun Bill O´Connell, podrijetlom Nijemac, Bob mu u suradnji sa svojim šefom Charlesom Gibsonom (W. Abel) podvali dosta lažnih podataka. A kad špijun ubrzo uspije pobjeći, Bob shvati da se s Lassiterom i Suzanne mora padobranom spustiti u Francusku, uhvatiti bjegunca i spasiti čitavu operaciju. Samo je nekoliko dana preostalo do početka iskrcavanja u Normandiji...

Riječ je o drugom od četiriju redateljevih ostvarenja, preostala su također noirovske krimi-drame (Poljubac smrti i Nazovi Northside 777) koje odlikuju naglašeni realizam i dokumentaristička autentičnost. Premda je najveće uspjehe ostvario u žanru vesterna (Đavolji vrt, Sjeverno prema Aljasci i Čovjek zvan hrabrost), Hathaway se vrlo spretno snalazio u svim žanrovima. I njegov današnji film krase sigurna režija, dokumentaristička uvjerljivost, dinamična naracija za koju su zaslužni i scenaristi John Monks Jr. (Priča o West Pointu) i Sy Bartlett (Velika zemlja, Che!), te raspoložene glumačke interpretacije.

U glavnoj ulozi, koja je izvorno bila namijenjena Rexu Harrisonu, nastupa slavni J. Cagney (Vrisak gomile, Bijelo usijanje), dobitnik Oscara za ulogu u mjuziklu "Yankee Doodle Dandy" Michaela Curtiza, a osim R. Contea (Oceanovih 11, Kum) i F. Latimorea (Patton, Svi predsjednikovi ljudi) njegov je partner također oskarovac K. Malden (Drvo za vješanje, Na dokovima New Yorka).


Komentari (1)

Foto