Strašna istina (1937)

THE AWFUL TRUTH (Originalni naziv)

komedija romantika

Bračni par pred razvodom podmeću jedan drugome ne bi li partneru omeli novu vezu

 
Režija: Leo McCarey
Scenarij: Sidney Buchman, Vina Delmar, Arthur Richman
Uloge: Irene Dunne, Cary Grant, Ralph Bellamy, Alexander D´Arcy, Cecil Cunningham...

Filmografija

Sjajno ostvarenje glasovitog scenarista i redatelja Lea McCareya (Pačja juha, Idući svojim putem) jedna je od najuspjelijih i najpopularnijih screwball komedija uopće, godine 1938. od šest nominacija za Oscara, uključujući one za najbolji film, glavnu žensku i sporednu mušku ulogu te scenarij, zasluženo je nagrađena za najboljeg redatelja.

Privlačna Lucy (I. Dunne) i markantni Jerry Warriner (C. Grant) dobrostojeći su bračni par s Manhattana, temperamentni ljudi sa smislom za humor, koji vjeruju da im "otvoreni brak" savršeno odgovara. No kad Jerry slaže Lucy da je bio na Floridi dok je zapravo s prijateljima igrao poker, te kad se Lucy počne prečesto viđati sa šarmantnim Armandom Duvalleom (A. D´Arcy), oboje će zaključiti da je njihovu braku došao kraj. Nakon što podnesu zahtjev za razvod, te nakon što Jerry započne vezu s mladom Barbarom Vance (M. Lamont), a Lucy s naočitim no nezanimljivim Danom Leesonom (R. Bellamy), njihov međusobni odnos će se početi mijenjati. Jerry i Lucy ubrzo će početi jedno drugom raditi psine i sitne nepodopštine, ponajprije s ciljem ometanja njihovih novih veza, a sve pred očima njihova inteligentnog psića Mr. Smitha.

Riječ je o predstavniku specifične podvrste screwball komedije, tzv. komedije ponovnog vjenčanja, snimljenom prema hvaljenom kazališnom komadu Arthura Richmana, koji su u scenarij pretočili Vina Delmar ("Zločesta djevojka" Franka Borzagea) i na špici nepotpisan oskarovac Sidney Buchman (Gospodin Smith ide u Washington). Leo McCarey je tijekom 20-ih godina prošlog stoljeća bio filmaš ključan za afirmaciju legendarnog komičarskog dvojca Stanlio i Olio.

Film "Strašna istina" podsjeća na djela Ernesta Lubitscha, majstora screwballa i inteligentne empatične komedije općenito, a pored maestralne režije, dinamične naracije, slikovitih karaktera, iskričavih dijaloga i maksimalnog eksploatiranja komičnog potencijala u oslikavanju muško-ženskih odnosa, odlikuje ga i nenametljiv ali jasan zagovor monogamije. Vrijedi napomenuti da u "ulozi" Mr. Smitha nastupa psić Asta, foksterijer proslavljen nastupima u serijalu "Mršavko".


Komentari (0)

Foto