Teorem (1968)

TEOREMA (Originalni naziv)

drama

Neobična priča o zagonetnom došljaku koji polako razara i uništava bogatu obitelj

 
Režija: Pier Paolo Pasolini
Scenarij: Pier Paolo Pasolini
Uloge: Silvana Mangano, Terence Stamp, Laura Betti, Massimo Girotti, ...

Filmografija

Psihološka drama "Teorema" kultni je film kontroverznoga talijanskog redatelja Piera Paola Pasolinija (Medeja, Kralj Edip), osebujni art film koji kroz neobičnu priču o tajanstvenom došljaku koji uništava bogatu obitelj prikazuje trulež i dekadenciju učmalog društva, nagriženog slijepim pokoravanjem tradiciji i neprilagodljivosti novome. Uz naglasak na motivima duhovnoga, vjerskoga, te seksualnosti koja je jedan od pokretača radnje, film je iznimno ostvarenje koje i danas plijeni svojom neupitnom originalnošću.

Nepoznati muškarac (T. Stamp) dolazi u Milano i nastani se u bogataškoj vili. Svojom karizmom i moći počinje utjecati na sve članove obitelji: zavodi majku (S. Mangano), pa potom i kćer (A. Wiazemsky), a ni muški članovi obitelji nisu na njega imuni. Uskoro se obitelj nađe na rubu moralne propasti a njezini članovi polako tonu u ludilo. Jedino Emilia (L. Betti), sluškinja, odluči prekinuti takav život i vratiti se u svoje rodno selo. Tamo je proglase sveticom i počinje izvoditi čuda nalik na ona biblijska...

Namjerno artificijelnom glumom, ukočenim kadrovima i simbolikom pustinje, u opreci s urbanim predjelima u kojima se odvija radnja, film donosi autorski svijet. Posebnost "Teoreme" je i u tome što je to prvi redateljev film u kojemu je radio s profesionalnim glumcima, i to slavnim imenima: Silvanom Mangano, Terenceom Stampom i ostalima.


Komentari (0)

Foto