Vojvotkinja (2008)

The Duchess (Originalni naziv)

drama povijesni biografski

Istinita priča o životu mlade aristokratkinje koja se udaje za vojvodu od Devonshirea

 
Režija: Saul Dibb
Scenarij: Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen
Uloge: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Charlotte Rampling, Dominic Cooper, ...

Filmografija

I pored neospornog dostignuća u probijanju u najviše društvene krugove, bila je to obična žena sa svim svojim manama sredovječne dame. Svojom udajom za vojvodu, Georgiana misli da je uspjela u životu, ali sve to pada u vodu kada vidi da je vojvoda nešto sasvim drugo od onoga što je ona očekivala.

Mlada Georgiana (K. Knightley) romantična je i pomalo svojeglava engleska aristokratkinja iz 18. stoljeća, kojoj se udvaraju brojni mladići, među ostalim i Charles Grey (D. Cooper). No život će joj se odjednom promijeniti nakon što joj majka, ledi Spencer (Ch. Rampling), dogovori brak s vojvodom od Devonshirea (R. Fiennes), hladnom, distanciranom i egoističnom osobom. Georgiana će ubrzo shvatiti da je vojvoda bezobziran i za brak sasvim nezainteresiran čovjek koji je otvoreno vara sa sluškinjama te od nje samo očekuje potomstvo. Nakon što tijekom sljedećih nekoliko godina vojvodi rodi tri kćeri te nakon što preuzme skrb o zlostavljanoj ledi Bess Foster (H. Atwell), Georgiana će opet susresti Charlesa Greya, sad ambicioznog političara s kojim će započeti ljubavnu vezu...
Ambiciozna povijesna romantična drama suscenarista i redatelja Saula Dibba, godine 2009. nominirana za Oscara za najbolju scenografiju i nagrađena onim za najuspjeliju kostimografiju za koju je ovjenčana i nagradom BAFTA, te nagrađena Zlatnim globusom za najbolju mušku sporednu ulogu R. Fiennesa, uspjela je ekranizacija biografske knjige "Georgiana, vojvotkinja od Devonshirea" britanske spisateljice američkih korijena Amande Foreman. Riječ je o drugom dugometražnom igranom filmu Saula Dibba (Bullet Boy), elegantno režiranom, estetiziranom i nenametljivo no jasno feministički usmjerenom ostvarenju koje na sugestivan način predočava osobnost mlade vojvotkinje Georgiane Cavendish, suočene s nametnutim brakom te buđenjem vlastitih osjećaja. Djelo dojmljive atmosferičnosti te precizne scenografske i ikonografske rekonstrukcije razdoblja nose raspoloženi nastupi zvjezdane glumačke postave predvođene izvrsnom K. Knightley (Ponos i predrasude, Okajanje), kojoj odlično leže uloge engleskih aristokratkinja, a čiji su partneri oskarovac R. Fiennes (Schindlerova lista, Skyfall) i Ch. Rampling (Noćni portir, Melankolija).

Komentari (1)

Foto