Sestre (1973)

SISTERS (Originalni naziv)

triler horror

Reporterka istražuje dvije susjede, blizanke u čijem stanu je vidjela ubojstvo

 
Režija: Brian De Palma
Scenarij: Brian de Palma, Louise Rose
Uloge: Margot Kidder, Jennifer Salt, Charles Durning, Bill Finley, Mary Davenport...

Filmografija

Nakon niza satiričnih filmova snimljenih u underground produkciji Brian De Palma (Carrie, Obučena da ubije, Nedodirljivi, Zmijske oči, Misija na Mars, Femme fatale) početkom sedamdesetih počeo se studiozno baviti opusom i poetikom legendarnog Alfreda Hitchcocka, realiziravši niz filmova u kojima je kopirao, ali i rekontekstualizirao i nadograđivao majstorove stilsko-tematske preokupacije i odrednice.

Novinarka Grace Collier iz svog stana slučajno svjedoči ubojstvu u stanu preko puta njezina, u kojem je Danielle Breton, ili je to možda ipak bila njezina sestra, sijamska blizankinja Dominique, ubila muškarca s kojim je ugodno provela noć nakon što ga je upoznala u TV emisiji Voajer. Grace pozove policiju, međutim, kad oni stignu, u Danielleinom stanu nema ni leša ni tragova zločina. Danielle je tragove ubojstva pomogao prikriti tajanstveni psihijatar Emil Breton. Grace je sigurna u ono što je vidjela, ali policija joj ne vjeruje. Stoga pokreće vlastitu istragu uz pomoć privatnog detektiva Josepha Larcha...

"Sestre" su prvi u nizu filmova kojim je De Palma u intrigantnu priču povezao motive Hitchcockovih filmova "Psiho", "Prozor u dvorište" i "Konopac", ubacivši i natruhe klasika drugih autora poput "Kabineta doktora Caligarija" Roberta Wienea ili "Smrti u očima" (Voajer) Michaela Powella. Uz to, izrazito jezovit naboj filma sustavno je olakšavan humorom kakvim je i Hitchcock znao omekšati napetost, no kod De Palme to humorno prožimanje intenzivnije i otvorenije prelazi u crni humor.

U glumačkoj ekipi najpoznatija su imena M. Kidder, poznata po liku Lois Lane u četiri filma o Supermanu tijekom osamdesetih, te kultnog karakternog glumca C. Durninga (Pasje poslijepodne, Mačkolovac, Tko je ovdje lud?), no najdomljiviju je ulogu ostvarila J. Salt kao energična reporterka, u to doba omiljena De Palmina glumica, koja je ubrzo na žalost nestala iz svijeta filma i posve se posvetila televizijskim nastupima.


Komentari (0)

Foto