Kiklop (1982)

KIKLOP (Originalni naziv)

drama

Mladom intelektualacu i pjesniku sklonom sanjarenju život potpuno izmjeni poziv u vojsku

 
Režija: Antun Vrdoljak
Scenarij: Antun Vrdoljak
Uloge: Frano Lasić, Ljuba Tadić, Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Marija Baxa, ...

Filmografija

Snimljen prema istoimenom romanu, Kiklop je priča koja opisuje vrijeme uoči rata, vrijeme kaosa, strahova i popuštanja kočnica koje u protagonistima provocira osjećaj beznađa i nesigurnosti. Ironija, sarkazam, odavanje alkoholu, raskalašenost, predznaci su budućih zbivanja iz kojih glavni karakter Melkior bježi u unutarnje monologe i sanjarenja.

Zagreb uoči Drugog svjetskog rata. Mladi intelektualac, kazališni kritičar i pjesnik Melkior Tresić provodi noći u poznatoj kavani, raspravljajući u dimu cigareta i alkoholnih isparavanja o umjetnosti, kazalištu i politici u društvu uvijek provokacijama i ironiji sklonom Ugu te s melankoličnim pijancem Maestrom zagledajući se pritom u atraktivnu Vivijanu, ženu bujne plave kose, često viđenu u društvu glumaca.
Ubrzo Melkiorov ležeran, boemski život koji se osim pisanja i čestih posjeta kavani sastoji i od strastvenih posjeta udanoj dami Enki, prekida poziv u vojsku. Melkior, suočen s drugom stranom života, onom krutom, vojničkom gdje se svakodnevno dokazuje da si nitko i ništa, teško preživljava te ubrzo završi u bolnici pokušavajući na temelju lošeg zdravstvenog stanja dobiti otpust iz vojske, no to mu ne pođe za rukom te ga otpreme u ludnicu.
Osim atmosfere, filmom dominira izvrsna glazba koju je stvorio svestrani glazbeni autor (jazz skladbe, orkestralna i simfonijska glazba, balet, kazalište, film...) Miljenko Prohaska dok plejadu renomiranih glumaca predvodi Frano Lasić u ulozi Melkiora Tresića.

Komentari (2)

Foto