Pobuna na brodu Caine (1954)

THE CAINE MUTINY (Originalni naziv)

drama ratni

Smijenivši mentalno nestabilnog poručnika vojnog broda mladi časnik završi na vojnom sudu

 
Režija: Edward Dmytryk
Scenarij: Michael Blankfort, Stanley Roberts, Herman Wouk
Uloge: Humphrey Bogart, José Ferrer, Van Johnson, Fred MacMurray, Robert Francis...

Filmografija

Godine 1955. nominirana za sedam Oscara, uključujući one za najbolji film, scenarij te glavnu i sporednu mušku ulogu, i nominirana za dvije nagrade BAFTA, izvrsna ratna sudska drama uglednog Edwarda Dmytryka (Opsesija, Mladi lavovi, Slomljeno koplje) izuzetno je uspjela adaptacija Pulitzerovom nagradom ovjenčanog istoimenog romana američkog književnika Hermana Wouka ("Vjetrovi rata", "Rat i sjećanja").

Ambiciozni Willie Keith (R. Francis) idealima je vođen mladi mornarički časnik koji je nakon stjecanja diplome na Princetonu tijekom ratne 1943. raspoređen na brod Caine, razarač i minolovac kojim zapovijeda iskusni poručnik Philip Francis Queeg (H. Bogart). Caine je brod manje vojne važnosti koji pored Queega vode pošten ali ne osobito bistar prvi časnik Steve Maryk (V. Johnson), neodgovorni skiper DeVriess (T. Tully), te smireni poručnik Tom Keefer (F. MacMurray), časnik zadužen za komunikacije koji je u civilnom životu književnik.

Nakon što njihov brod dospije na pučinu, Keefer će prvi primijetiti iracionalno ponašanje izuzetno i često bezrazložno strogog Queega, neurotičnog čovjeka prijeke naravi. A kad Queeg zbog ukradenih jagoda izazove priličnu gužvu, u njegovu će mentalnu stabilnost posumnjati i Maryk. Nakon što u skorom naletu tajfuna Queeg potpuno podlegne panici, Maryk će preuzeti zapovjedništvo, a kao svog pomoćnika odabrat će upravo Willieja. Sve će ovo naposljetku dovesti do procesa pred vojnim sudom...

Američki književnik Hermana Wouk prema čijem romanu je adaptiran film je isprva trebao potpisati i scenarij filma, no nakon što ga je zbog neslaganja oko koncepta priče otpustio producent Stanley Kramer, rad na scenariju je preuzeo Stanley Roberts (Smrt trgovačkog putnika, serije Bonanza, Žena policajac), koji je također odustao od projekta nakon što je zbog predugog trajanja odlučujući nadzor nad njim preuzeo moćni Harry Cohn, šef studija Columbia Pictures. Posao je naposljetku završio Michael Blankfort (Slomljena strijela), koji je film skratio i sveo na trajanje od dva sata.

No to nisu bili jedini problemi u realizaciji, jer je američka mornarica otkazala suradnju tvrdeći da se sličan događaj u njihovim redovima nikad nije dogodio, zbog čega se snimanje znatno odužilo a proračun je narastao na za to doba visoka dva milijuna dolara. Unatoč svim nevoljama Edward Dmytryk je snimio intrigantno djelo sugestivnog tjeskobnog ozračja, efektno profiliranih karaktera i njihovih složenih odnosa, izvrsne glazbe glasovitog trostrukog oskarovca Maxa Steinera (Casablanca, Zameo ih vjetar), dojmljive fotografije višestruko za Oscara nominiranog Franza Planera (Praznik u Rimu, Doručak kod Tiffanyja) i odličnih nastupa glumačke postave predvođene slavnim H. Bogartom (Blago Sierra Madre, Otok Largo), čiji su partneri J. Ferrer (Moulin Rouge, Lawrence od Arabije), V. Johnson (Posljednji put kada sam vidio Pariz) i F. MacMurray (Dvostruka obmana, Apartman).


Komentari (0)

Foto