četvrtak, 25.04.2024 19:05

FreshRefresh - BiH 25 godina poslije (2021)

FreshRefresh - BiH 25 godina poslije (Originalni naziv)

dokumentarni

Daytonska BiH traje duže od Kraljevine Jugoslavije

FreshRefresh - BiH 25 godina poslije - Kultura - U četvrtoj epizodi serijala govorimo o umjetnosti i potpuno prirodnom načinu na koji ona reflektuje prvih 25 godina državnosti Bosne i Hercegovine. Naši sagovornici analizirati će iz prve ruke kinematografiju, književnost i modernu umjetnost od njihovih poslijeratnih početaka do danas. Da ima budućnosti na sceni sa instrumentima, razglasom i pojačalima, uvjeriti će vas i priča o Mostarskoj rock školi, ujedinjujućem umjetničkom projektu u razjedinjenom gradu.
 

Daytonska BiH traje duže od Kraljevine Jugoslavije, a rat koji je okončan prije 25 godina još uvijek nam je izgovor za sva naša individualna i kolektivna nečinjenja.

U prvoj epizodi pokušati ćemo dati odgovore na pitanja: Šta nam je u suštini donio Dayton, te je li, kako je rekao Ozren Kebo prije dvadeset i nešto godina, zaista bolji daytonski mir u ruci nego rat na grani? Pored onih koji su nam prije 25 godina bili vodiči kroz prve godine daytonske BiH i koji će nam i sada biti sugovornici, u novom serijalu razgovarat ćemo i s nekim novim ljudima koji se živo sjećaju potpisivanja Daytona, te sa novim snagama koji su tada bili djeca, ili se čak nisu ni rodili, te su praktično čitav život proveli u mirovnom sporazumu i njegovom aneksu.

Komentari (0)

Foto