Amerika protiv Johna Lennona (2006)

U.S. VERSUS JOHN LENNON (Originalni naziv)

dokumentarni

Film otkriva zašto je vlada SAD-a pokušala ušutkati najpopularnijeg svjetskog glazbenika

 
Režija: David Leaf, John Scheinfeld
Scenarij: David Leaf, John Scheinfeld
Uloge: John Lennon, Stew Albert, Tariq Ali, Carl Bernstein, Robin Blackburn, ...

Filmografija

Ovaj dokumentarac osvjetljava slabo poznato poglavlje moderne povijesti u kojemu su predsjednik i njegova administracija uposlili vladinu mašineriju kako bi vodili tajni rat protiv najpopularnijeg svjetskog glazbenika.

Još prije Iraka, prije Busheve administracije, prije prosvjeda Dixie Chicks, Brucea Springsteena i Pearl Jama postojao je John Lennon, slavni glazbenik koji je svoju slavu i bogatstvo uložio u prosvjed protiv Vijetnamskog rata te zagovaranje svjetskog mira. U ovom dokumentarcu David Leaf i John Scheinfeld istražuju Lennonovu preobrazbu od simpatičnog "čupavca" do proturatnog aktivista i inspirativne ikone, te otkrivaju istinitu priču o tome zašto ga je američka vlada pokušala ušutkati.

Osobito se bave razdobljem od 1966. do 1976. Bilo je to jedno od najproblematičnijih razdoblja u američkoj povijesti, kojim su dominirali Vijetnamski rat i jačanje proturatnog pokreta, nove ljevice, zalaganja za građanska prava, te ostalih političkih pokreta koji su narušavali status quo, a obilježila ga je Nixonova administracija, otkrića o vladinim prljavim rabotama, zlostavljanjima i praćenjima, te afera Watergate. Ovaj film donosi svjedočanstva o značajnim događajima te ozračju koje je tada vladalo, a sugovornici su afroamerički politički aktivisti Angela Davis i Bobby Seale, novinari Carl Bernstein i Walter Cronkite, dužnosnici Nixonove administracije G. Gordon Liddy i John Dean, vijetnamski veteran i proturatni aktivist Ron Kovic, istaknuti američki povjesničar i pisac Gore Vidal, bivši guverner New Yorka Mario Cuomo i dugogodišnji senator te predsjednički kandidat demokrata George McGovern.

No u dokumentarcu je ipak najzastupljeniji glasom i pojavom sam John Lennon. Njegova glazba podcrtava britkost naracije, a Lennon nam je predstavljen u svjetlu u kakvome ga možda mnogi ne poznaju: principijelan, duhovit te izvanredno karizmatičan mladić koji odbija šutjeti u dodiru s nepravdama.
 


Komentari (0)

Foto