Kraljevi sunca (1963)

KINGS OF THE SUN (Originalni naziv)

drama avantura povijesni

Bježeći od moćnijeg neprijatelja kralj Maya i njegov narod dolaze na indijanski teritorij

 
Režija: J. Lee Thompson
Scenarij: James R. Webb, Elliot Arnold
Uloge: Yul Brynner, George Chakiris, Shirley Ann Field, Richard Basehart, ...

Filmografija

Kraljevi sunca, koje je 1963. režirao vrsni britansko-američki zanatlija J. Lee Thompson (Topovi s Navarona) prema scenariju Elliotta Arnolda (TV serijali Bonanza i Slomljena strijela) i Jamesa R. Webba (Kako je osvojen Divlji zapad, Jesen Cheyenna), razlikuje se od prepoznatljiva žanrovskog obrasca. Naime, umjesto uobičajenoga krvavoga sraza dvaju suprotstavljenih naroda i njihovih vođa, dodir završava mirnim suživotom u kojemu do izražaja dolaze najbolje od vrijednosti njihovih kultura i vjerovanja.

Suočen sa smrtnom pogibelji kojom njegovu narodu prijeti neprijatelj naoružan nadmoćnijim, metalnim, oružjem, kralj Maya Balam (G. Chakiris) jedini izlaz vidi u egzodusu preko "velike vode" i pronalaženju novoga životnoga prostora. Tako Maye prelaze golemi Meksički zaljev i susreću se sa starosjediocima, sjevernoameričkim Indijancima. Zarobivši indijanskoga poglavicu Crnoga Orla (Y. Brynner), pridošlice su ponovno pred neizvjesnim ratom. Krvoproliće potiču i mayski svećenici koji ljudskom žrtvom, uobičajenom u njihovoj religiji, žele umilostiviti bogove. Ni plemenita Ixchel (S. A. Field), koja podjednako cijeni vrline obojice vođa, svojom neodlučnošću ne pridonosi prijateljstvu dvojice muškaraca. No, Balamova mudrost i Orlova hrabrost približit će njihove narode i spasiti ih od stradanja...

Na prijelazu pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća spektakl kao podvrsta povijesnoga filma doživljavao je jedan od svojih uzlaznih trenutaka. 

Redatelj je pristupom otvorio prostor i za glumačko nadmetanje u kojemu je Y. Brynner (Kralj i ja, sedmorica veličanstvenih), egzotičnošću i pomno stiliziranim pokretima, zasjenio partnere G. Chakirisa (Priča sa Zapadne strane) i S. A. Field (Slušaj moju pjesmu).


Komentari (0)

Foto