Amistad (1997)

AMISTAD (Originalni naziv)

drama povijesni

Priča o očajnicima kojima su suludi zakoni i pravo,oduzeli najosnovnije pravo - slobodu

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: David Franzoni
Uloge: Morgan Freeman, Nigel Hawthorne, Anthony Hopkins, Djimon Hounsou, ...

Filmografija

Sloboda ne smije biti privilegija niti je itko ima pravo uzeti ili dati nekome. Svaka osoba treba biti rođena slobodna. No ipak, postoje trenuci kada se sloboda silom uzima....

Za olujnog nevremena u ljeto 1839., blizu obale Kube 53 Afrikanca, zatočena na španjolskom brodu "La Amistad," uspijevaju se osloboditi okova i preuzeti brod. Postavši konačno vlasnici svoje sudbine, bivši robovi imaju samo jednu želju - vratiti se kući u Afriku.

No povratak u domovinu pokazat će se kao zahtjevan zadatak. Bez ikakvog navigacijskog znanja Afrikanci se moraju osloniti na dvojicu preživjelih članova posade. No Španjolci ih iznevjere i "Amistad" bude uhvaćen uz obalu Long Islanda, a Afrikanci optuženi za ubojstva i piratstvo.

Afrikance na sudu brani Theodore Joadson (Morgan Freeman), strastveni borac protiv ropstva, a tužitelj je mladi državni odvjetnik Roger Baldwin ( Matthew McConaughey). I dok slučaj postaje simbolom podijeljene zemlje, predsjednik Martin Van Buren (Nigel Hawthorne) spreman je žrtvovati Afrikance u korist svojih političkih ciljeva. No njemu će se usprotiviti bivši američki predsjednik John Quincy Adams (Anthony Hopkins), koji će se vratiti iz mirovine samo kako bi branio osuđenike na američkom Vrhovnom sudu.

Možda najpoznatiji svjetski redatelj, Steven Spileberg, donosi ovu potresnu priču o očajnicima kojima su suludi zakoni i pravo, na koje se pozivaju veliki moćnici, oduzeli najosnovnije ljudsko pravo - slobodu. Kroz prljave političke igre te sasvim pogrešne i izopačene ideologije iza kojih se skrivaju velike sile, Spielberg je pokazao kako ljudski vrijednosni i moralni sistem može u potpunosti zakazati i da patnja ljudi kojima je oduzeta sloboda nikada ne smije biti zaboravljena. U nezaboravnom filmu, koji je 1998. bio nominiran za četiri Oscara, plejadu izvrsnih glumaca predvode veličine poput Morgana Freemana i Anthonyja Perkinsa.


Komentari (0)

Foto