Kansas City povjerljivo (1952)

KANSAS CITY CONFIDENTIAL (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Bivši robijaš koji počinje ispočetka uplete se u pljačku banke i vezu s gangsterovom kćeri

Režija: Phil Karlson
Scenarij: Rowland Brown, George Bruce, Harry J. Essex, ...
Uloge: John Payne, Coleen Gray, Preston Foster, Neville Brand, Lee Van Cleef, ...

Filmografija

Znalački izbalansiran spoj krimića, osobne drame i nježne ljubavne priče, film redatelja Phila Karlsona svakako zaslužuje pozornost ljubitelja film noira, ali i šire publike.

Opširnije

Joe Rolfe (J. Payne) bivši je zatvorenik koji sada kao dostavljač cvijeća pokušava voditi normalni život. Kada trojica lopova Pete Harris (J. Elam), Boyd Kane (N. Brand) i Tony Romano (L. Van Cleef) predvođena Timom Fosterom (P. Foster), spektakularno opljačkaju iz banke više od milijun dolara, policija zbog istog vozila uhiti Joea, ali ga ipak pusti zbog nedostatka dokaza. Želeći otkriti tko stoji iza svega, Joe se uputi prema američko-meksičkoj granici ni ne sluteći da će se zaljubiti u gangsterovu kćer Helen (C. Gray)...

Osim najpoznatijih predstavnika film noira poput "Malteškog sokola", "Dvostruke obmane" ili "Dame iz Šangaja", u američkoj su se kinematografiji tijekom 1940-ih i 1950-ih snimali i manje zvučni projekti istog žanrovskog predznaka koji su zbog produkcijskih limita redovito dobivali epitete B-filmova. No, većina je njih svojim sadržajem i stilizacijom manje-više uspješno parirala spomenutim klasicima. Među njima svakako treba izdvojiti radove redatelja Phila Karlsona (Scandal Sheet, The Phenix City Story) čije su snažne i realistične kriminalističke drame noirovskog ugođaja redovito dobivale vrlo dobre ocjene. Tako je i njegov "Kansas City povjerljivo" vrednovan kao jedan od najboljih predstavnika žanra početkom 1950-ih. Tomu je svakako pridonijela i priča koju je uz Harryja J. Essexa supotpisao hollywoodski scenarist Rowland Brown, dvaput nominiran za Oscara (Ulaz u pakao, Anđeli garava lica) kojemu je ovo bio posljednji film u karijeri.

Sirovih likova, fatalističke atmosfere i neuvijenih redateljskih rješenja, film privlači pozornost i zbog sjajne crno-bijele fotografije Georgea E. Diskanta, te uvjerljive glumačke ekipe. Tako središnji lik koji je istodobno i na meti zakona i na meti njegove suprotne strane tumači J. Payne koji će s redateljem Karlsonom snimiti i filmove "99 River Street" i "Hell's Island". Partnerica mu je C. Gray (Nightmare Alley, Las Vegas Shakedown), dok su u ostalim ulogama N. Brand (Riot in Cell Block 11) i P. Foster, također redateljev suradnik, i to u filmu "The Big Cat".

Video

Foto

Komentari (0)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >