Hebrang (2010)

HEBRANG (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o sudbini hrvatskoga političara i državnika Andrije Hebranga, žrtvi komunističke represije

 
Režija: Neven Hitrec, Zoran Budak
Scenarij: Hrvoje Hitrec, Branko Hebrang
Uloge:

Filmografija

Priča počinje od mladosti i vremena u kojemu je Andrija Hebrang stasao kao sindikalni aktivist i učlanio se u Socijalističku radničku partiju Jugoslavije (komunista). Na sjednici zagrebačkih komunista 1928. omogućio je Josipu Brozu preuzimanje vodstva. Na Državnom sudu za zaštitu države u Beogradu Hebrang je 1929. osuđen na 12 godina robije. Poslije sukoba u zatvoru s Petkom Miletićem i Milovanom Đilasom Hebranga su pokušali ubiti. Poslije će se to Đilasovo neprijateljstvo pokazati i sudbonosnim za Hebranga.

Četiri epizode prikazana je sudbina hrvatskoga političara i državnika Andrije Hebranga kojeg je 1948. uhitila u Beogradu politička policija Udba po nalogu Josipa Broza i prema aktu Komunističke partije Jugoslavije. Hebrang se nikada nije vratio kući, obitelj nikada nije službeno obaviještena o njegovoj sudbini, za grob mu se ne zna... nestao je. Za vrijeme tzv. istrage uhićena je i njegova žena Olga Hebrang i troje djece, i neutvrđeni broj povezanih osoba. Neke od njih su ubijene ili su spas pronašle u samoubojstvu, a neke su na politički montiranim procesima osuđene na višegodišnju robiju. Stradalnici kao žrtve komunističke represije i danas pate.
Svi dokazi u tzv. istragama političke policije bili su lažni, a dokumenti su skrivani kao državna tajna po nalogu vođe jugoslavenskih komunista - u Hrvatskoj do 1991., a u Srbiji još i 2010.

Mjerodavne službe do danas nisu ništa poduzele u utvrđivanju istine o ovim zločinima protiv čovječnosti totalitarnog komunističkog režima.
Na temelju višegodišnjih istraživanja arhivske građe i razgovora s dionicima onoga vremena u ovoj seriji otkriva se zabranjena istina o zločinima utkanim u strukturu jugoslavenskih vlasti i današnje nerasvijetljeno naslijeđe komunističkoga režima.


Komentari (0)

Foto