Krv i meso (1985)

Flesh and Blood (Originalni naziv)

drama avantura

Banda pljačkaša osvećuje se prevrtljivom lordu otmicom princeze, buduće žene njegova sina

 
Režija: Paul Verhoeven
Scenarij: Gerard Soeteman, Paul Verhoeven, ...
Uloge: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Jack Thompson, ...

Filmografija

Realizirana u međunarodnoj koprodukciji, ova izvrsna kostimirana pustolovna drama bila je prvi u svjetskim razmjerima zapaženi projekt danas glasovitog nizozemskog scenarista i redatelja Paula Verhoevena. On se još tijekom 70-ih u domovini afirmirao sjajnom ratnom dramom "Vojnik Oranja", da bi dvije godine nakon današnjeg filma zabljesnuo pesimističnom i satiričnom futurističkom akcijskom dramom "RoboCop".

U neimenovanoj zemlji u zapadnoj Europi 1501. godine plemić Arnolfini (F. Hilbeck) uz pomoć svoje vojske i nemilosrdnih plaćenika uspije zauzeti grad iz kojeg je svojedobno protjeran. Plaćenike predvodi Hawkwood (J. Thompson), a među njegovim ljudima koji nakon pobjede pljačkaju, pale i siluju je i odvažni Martin (R. Hauer). Da bi ih se oslobodio, Arnolfini u dogovoru s Hawkwoodom njegove ljude na prijevaru izbaci iz grada, zbog čega Martin odluči osvetiti se obojici. Prilika za to ukazat će mu se kad dozna da se Arnolfinijev sin Steven (T. Burlinson) uskoro ženi privlačnom princezom Agnes (J. Jason Leigh), koja stiže upoznati budućeg supruga. Martin okupi skupinu pljačkaša i otme Agnes, u koju će se uskoro zaljubiti...
U svojim filmovima, podjednako onima realiziranima u njegovoj domovini Nizozemskoj kao i u onima snimljenima u Hollywoodu, Paul Verhoeven se dokazao kao inteligentan, beskompromisan, izravan, iskren i provokativan filmaš zaokupljen mračnim naličjem ljudske prirode. Kao jedan od najkontroverznijih redatelja, stekavši nadimke "gospodar šoka" i "ludi Nizozemac", Verhoeven se tijekom karijere nametnuo kao autor sklon crnom humoru i apsurdu, koji tematiziranjem ekstremnog nasilja, seksualnosti i gdjekad patološki perverznog nemorala nudi pomaknutu, zavodljivo dekadentnu, ironičnu, pesimističnu i mračnu, no istodobno i izuzetno zabavnu sliku suvremenog društva.
Uz izvrsnu režiju te dojmljivo scenografski i ikonografski rekonstruiranoo razdoblje kraja Srednjeg vijeka, film "FlashBlood" odlikuju dinamična naracija, snažna energija, impresivna fotografija Verhoevenovog čestog suradnika Josta Vacanoa (Podmornica) i velikog Basila Poledourisa (Conan, Lov na Crveni oktobar) te iznimno raspoloženi nastupi glumačke postave predvođene R. Hauerom (Blade Runner, Sin City) i J. Jason Leigh (Dolores Claiborne).

Komentari (0)

Foto