Gospodin Nitko (2009)

MR. NOBODY (Originalni naziv)

drama romantika fantastika

Ostarjeli posljednji živi smrtnik na Zemlji prisjeća se svih svojih mogućih života

 
Režija: Jaco van Dormael
Scenarij: Jaco van Dormael
Uloge: Jared Leto, Sarah Polley, Diane Kruger, Linh Dan Pham, Rhys Ifans, ...

Filmografija

Osebujna i neobična fantastična egzistencijalna romantična drama "Gospodin Nitko", 2009. nagrađena na festivalu u Veneciji, a godinu poslije na dodjeli Europskih filmskih nagrada ovjenčana Nagradom publike za najbolji film, zasad je posljednje dugometražno ostvarenje cijenjenog belgijskog dramatičara, scenarista i redatelja Jacoa Van Dormaela (Osmi dan, Toto heroj).

Stoosamnaestogodišnji Nemo Nobody (J. Leto) je posljednji živi smrtnik na Zemlji, koji se u distopijskom svijetu budućnosti 2092. godine pred upornim novinarom prisjeća svog života, točnije svojih mogućih života. Dok javnost u svojevrsnom reality-showu prati iščekivanje njegove skore smrti, jer su ljudi u međuvremenu zahvaljujući "telomerizaciji" postali besmrtni, Nemo se uz pomoć psihijatra mislima vraća u svoje isprva sretno djetinjstvo, sve do trenutka u kojem su se, kada je njemu bilo 9 godina, odlučili razvesti dječakov otac (R. Ifans) i majka (N. Little).

Da je onog dana nakon razvoda roditelja na željezničkoj postaji potrčao za odlazećim vlakom i nastavio živjeti uz majku, Nemo bi se zbližio s romantičnom Anne (D. Kruger). Da je ostao s ocem, upoznao bi hirovitu Elise (S. Polley), a da je otišao samo svojim putem, Nemo bi srodnu dušu pronašao u plahoj Jeanne (L. Dan Pham), no ni u tom braku kao ni u ostala dva ne bi bio sretan. Štoviše, u sva tri slučaja poginuo bi nasilnom smrću ili u prometnoj nesreći ili kao pogrešna žrtva plaćenog ubojice...

Autor vrlo učinkovito, vizualno fascinantno kreira distopijski svijet budućnosti s futurističkom urbanom arhitekturom, sveprisutnim medijima i televizijskim ekranima, otuđenim ljudima, putovanjem na Mars i protagonistovim psihijatrom čije istetovirano lice neodoljivo asocira na ono Dartha Maula iz Lucasove "Fantomske prijetnje". Citatima i posvetama tu nije kraj, jer je u imenima likova, nekim detaljima priče i općem dizajnu lako uočiti posvete ili "posudbe" iz niza glasovitih i(li) kultnih naslova poput Kubrickove "Odiseje u svemiru 2001.", "Matrixa" braće Wachowski i Spielbergova "Specijalnog izvještaja".

Također, tematiziranjem idealne i (ne)moguće ljubavi sagledane kroz niz ispravnih i pogrešnih odluka koje pojedinac donosi u životu te kojima ključno određuje vlastitu sudbinu, baš kao i dominantnim tjeskobnim fatalističkim ugođajem, film podsjeća na odlični "Vječni sjaj nepobjedivog uma" Charlieja Kaufmana i Michela Gondryja, te dijelom na također Kaufmanovo remek-djelo "Sinegdoha, New York". Posrijedi je vrlo solidno djelo čije su najveće vrline sigurna i nadahnuta režija, sugestivna i povremeno prilično dojmljiva atmosferičnost, atraktivna vizualnost i uvjerljiva emotivnost.


Komentari (1)

Foto