Na rubu zakona (1950)

WHERE THE SIDEWALK ENDS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Svojeglav detektiv želi izaći iz sjene oca, kriminalca zaslužnog za uspon moćnog mafijaša

 
Režija: Otto Preminger
Scenarij: Ben Hecht, Robert E. Kent, Frank P. Rosenberg, ...
Uloge: Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Karl Malden, Bert Freed, ...

Filmografija

Snimljena prema scenariju glasovitog dramatičara i dvostrukog oskarovca Bena Hechta (Nepoznati iz Nord Expressa, Majmunska posla), koji je spretno adaptirao roman "Night Cry" Williama L. Stuarta, uspjela noirovska krimi-drama redatelja Otta Premingera (Čovjek sa zlatnom rukom, Anatomija jednog umorstva) nudi intrigantan spoj film noira s ekspresionizmom 40-ih i realizmom 50-ih godina prošlog stoljeća.

Njujorški detektiv Mark Dixon (D. Andrews) oduvijek je želio biti drugačiji od svog oca i čvrsto stajati na pravoj strani zakona. Unatoč svom poštenju i odanosti pravdi, Mark je postao grub i svojeglav murjak kojeg je njegov šef, inspektor Nicholas Foley (R. Simon), zbog učestalih pritužbi na agresivnost degradirao. Mark zna da bi trebao biti mirnija i staloženija osoba, kao što je unaprijeđeni poručnik Bill Thomas (K. Malden), Markov novi zapovjednik u 16. policijskoj postaji. Nakon što jedne večeri u hotelu na Manhattanu bude pronađen ubijen bogati Teksašanin Ted Morrison (H. Von Zell), istragu slučaja preuzme upravo Mark. Čini se da je Morrison sudjelovao u partiji pokera s opasnim mafijašem Tommyjem Scaliseom (G. Merrill), s kojim ga je spojio Ken Paine (C. Stevens), a kao mamac iskoristio je svoju izuzetno privlačnu suprugu Morgan Taylor (G. Tierney). Nakon što je Morrison u igri osvojio 19.000 dolara, čini se da ga je ubio Paine, kojeg Mark odluči uhititi. No možda sve i nije onakvo kakvim se čini...

Posrijedi je izrazito moralistički intonirano, naglašeno brutalno i vrlo mračno ostvarenje čija je priča smještena u milje kriminalnog podzemlja do srži prožetog nasiljem i korupcijom. Protagonist je zapravo antijunak, tamnim tonovima obojana osoba koja se očajnički želi izvući iz sjene svog oca, kriminalca zaslužnog za uspon glavnog negativca.

Markantni D. Andrews (Najbolje godine naših života, Noć demona) vrlo sugestivno tumači Edipovim kompleksom mučenog protagonista, a sjajno mu spariraju darovita G. Tierney (Nebo može čekati Ernsta Lubitscha iz 1943., Duh i gospođa Muir), G. Merrill (Eskadrila u podne, Sve o Evi) i slavni oskarovac K. Malden (Drvo za vješanje, Patton). "Na rubu zakona" je posljednji od četiri filma koje je Otto Preminger tijekom četrdesetih snimio za producentsku tvrtku 20th Century Fox, nakon filmova "Laura", "Pali anđeo" i "Whirlpool".


Komentari (0)

Foto