Policijska akademija 5: Zadatak Miami Beach (1988)

Police Academy 5: Assignment: Miami Beach (Originalni naziv)

komedija

U petom dijelu serijala "Policijska akademije" više nema prepoznatljivog Mahoneyja

 
Režija: Alan Myerson
Scenarij: Stephen J. Curwick
Uloge: Bubba Smith, David Graf, Michael Winslow, Leslie Easterbrook, ...

Filmografija

Ova "Policijska akademija" redatelja Alana Myersona po svemu je vjeran i dostojan nastavak dosadašnjih. Brza i dinamična radnja prepuna fizičkih gegova smješta naše poznate junake na atraktivne lokacije i u humorom protkane situacije koje nas vode do atraktivno režiranog akcijskog klimaksa.

Satnik Harris (G. W. Bailey) neće se smiriti dok ne ukloni zapovjednika Lassarda (G. Gaynes) koji mu smeta da ostvari blistavu policijsku karijeru. Kopajući po načelnikovim spisima, Harris nađe podatak da je Lassard prešao dob u kojoj je po zakonu dužan odstupiti sa svoje pozicije voditelja Policijske akademije. Lassard je, baš kao i njegovi vjerni učenici, shrvan tužnom viješću, no ipak odluči karijeru završiti sa stilom.Iskoristivši godišnji policijski skup u Miamiju na kojem će biti proglašen časnikom desetljeća, Lassard povede svoje omiljene kolege na nezaboravan provod po suncem okupanoj Floridi. Njihovim planovima ispriječit će se grupica kriminalaca koja je upravo opljačkala muzej, ukrala vrijedne dijamante i ukrcala se na isti avion kao i Lassard...
Vjerni obožavatelji odmah će primijetiti kako na najavnoj špici "Policijske akademije 5" nedostaje ime Stevea Guttenberga, glumca koji je u prva četiri nastavka igrao ulogu Mahoneyja i tako postao nešto poput zaštitnog znaka ovog slavnog i dugovječnog filmskog serijala. Producenti su ga dugo nagovarali da ponovi svoj nastup, no on je uporno odbijao svaku ponudu. Stoga je zanimljivo napomenuti da je 18 godina nakon ovog filma upravo on bio jedan od glavnih pobornika okupljanja stare ekipe Policijske akademije, do čega, usprkos njegovu zalaganju, nije došlo.
Iako je u fabuli ovoga nastavka antagonizam policajaca i kriminalaca zastupljeniji nego inače, neke od najsmješnijih scena i dalje su one u kojima do izražaja dolazi neprijateljstvo unutar policijskih redova. Tu valja posebno pohvaliti G. W. Baileyja, koji je još jednom izvrsno odigrao ulogu ljubomornog satnika Harrisa, te Lancea Kinseyja u ulozi nesposobnog poručnika Proctora.

Komentari (1)

Foto