Slatka budućnost (1997)

THE SWEET HEREAFTER (Originalni naziv)

drama

Tragedija školskog autobusa ostavit će bolne posljedice na stanovnike kanadskog gradića

 
Režija: Atom Egoyan
Scenarij: Atom Egoyan
Uloge: Ian Holm, Sarah Polley, Bruce Greenwood, Tom McCamus, Gabrielle Rose, ...

Filmografija

Izuzetno potresna drama Atoma Egoyana snimljena je prema romanu Russella Banksa te podastire nekoliko priča vezanih za središnji događaj, tragediju školskog autobusa. Kroz nekoliko karaktera Egoyan nas vodi kroz bolne emocije, osjećaje izoliranosti, beznađa i nadasve nepopravljivog gubitka. Nekoliko priča stavljeno je nasuprot odvjetnikovoj priči: roditelji koji su izgubili djecu i otac koji gubi kćer uslijed njezinog samouništavanja narkoticima.

Stanovnicima kanadskog gradića dogodila se velika tragedija, školski autobus se strovalio niz padinu te je četrnaestero djece poginulo, a ostali su teško ranjeni. Vozeći po snijegu, vozačica autobusa izgubila je kontrolu nad vozilom, a cijeli se događaj odvio pred očima jednog od roditelja koji se vozio iza školskog autobusa. Stravična nesreća ostavila je mnoge u gradiću paralizirane od boli. Odvjetnik Mitchell Stevens posjećuje roditelje te ih nagovara na grupnu tužbu protiv autobusnog prijevoznika motiviran trećinom od odštete. No Stevensu novac nije jedina motivacija, njegova je kći Zoe ovisnica o teškim narkoticima, prošla je mnoga bezuspješna liječenja, a Stevens, nemoćan u svojoj ulozi oca, preplavljen grižnjom savjesti traži "nevidljivog" krivca...

The Sweet Hereafter je film koji nas vodi kroz niz emocija i psiholoških stanja ne samo pojedinaca već i cijele zajednice koja su akcentuirana prekrasnim kanadskim pejzažima okupanim snježnom bjelinom te istočnjačkim tonalitetima kompozitora Mychaela Danna.

Vrlo osebujno snimljen i ispripovijedan, The Sweet Hereafter je drama koja ne nudi odgovore već nepretenciozno dočarava stanja duboke potištenosti i izoliranosti.


Komentari (0)

Foto