Najljepša (2010)

LA PRIMA COSA BELLA / THE FIRST BEAUTIFUL THING (Originalni naziv)

komedija drama

Vrativši se kući posjetiti bolesnu majku cinični profesor se prisjeća svog odrastanja

 
Režija: Paolo Virzi
Scenarij: Paolo Virzi, Francesco Bruni, Francesco Piccolo
Uloge: Valerio Mastandrea, Micaela Ramazzotti, Stefania Sandrelli, ...

Filmografija

Riječ je o sigurno i sugestivno režiranom, emotivnom i nenametljivo duhovitom, ali i tjeskobnom ostvarenju u kojem donekle nalik remek-djelu "400 udaraca" Françoisa Truffauta upoznajemo način na koji senzibilni dječak intuitivno shvaća da je njegova putena majka žena lakog morala, što će ostaviti ozbiljne posljedice na njegov razvoj i život u zreloj dobi.

Godine 1971. na popularnoj plaži nedaleko luke Livorno u Toscani atraktivna Anna Michelucci (M. Ramazzotti) pristane sudjelovati na izboru za najljepšu ženu. Kad ubrzo i pobijedi, to izazove ljubomorni ispad posesivnog muža Marija (S. Albelli) zbog toga što Annu salijeću brojni udvarači. Dok čitav spektakl i roditeljska svađa užasavaju njihovog 8-godišnjeg sina Brunu (G. Bibbiani), u svemu uživa jedino njegova mlađa sestra Valeria (A. Frasca).
Gotovo četiri desetljeća kasnije Bruno (V. Mastandrea) je povučen čovjek koji teško podnosi druge ljude, a jednog dana Valeria (C. Pandolfi) ga obavijesti da im je majka Anna (S. Sandrelli) teško bolesna. Isprva odluči izbjeći odlazak u Livorno i ponovni susret s majkom koju dugo nije vidio, ali naposljetku se predomisli. Putovanje i ponovno druženje s majkom i sestrom u njemu će probuditi lijepe, ali i ružne uspomene...
Izuzetno uspjela humorna egzistencijalna drama suscenarista i redatelja Paola Virzija 2010. je zasluženo ovjenčana nacionalnim filmskim nagradama David di Donatello za najboljeg glumca, glumicu i scenarij, te nominirana za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najboljeg redatelja.
Autor Paolo Virzi; (Lijep život, Zovem se Tanino) egzistencijalnu dramu s psihološki slojevito profiliranim karakterima vrlo spretno nadograđuje humorom i melodramskim pasažima, složen odnos majke i sina obilježavajući i motivom Edipovog kompleksa. Pri tome se oslanja na dojmljivu fotografiju Nicole Pecorinija (Strah i prezir u Las Vegasu, Harrisonovo cvijeće), efektnu glazbu svog brata Carla Virzìja te odlične interpretacije glumačke postave predvođene markantnim V. Mastandreom (Devet) i glasovitom S. Sandrelli (Razvod na talijanski način, Konformist), koja je za ovu ulogu nagrađena talijanskim Zlatnim globusom.

Komentari (0)

Foto