Negdje u noći (1946)

SOMEWHERE IN THE NIGHT (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Bivši marinac budi se iz kome s amnezijom i kreće u opasnu potragu za svojim identitetom

 
Režija: Joseph L. Mankiewicz
Scenarij: Howard Dimsdale, Marvin Borowsky
Uloge: John Hodiak, Nancy Guild, Lloyd Nolan, Richard Conte, Josephine Hutchinson...

Filmografija

Iako je film kriminalistički, tema amnezije i u suštini potraga za samim sobom daju filmu psihološku dimenziju i vezu s Freudovom psihoanalizom i Jungovom simbolikom. Sve to daje ovom film noiru magičnu snagu.

Bivši marinac budi se u bolnici, ne znajući tko je, iako ga svi oslovljavaju imenom George Taylor. Stoga odluči slijediti jedini trag koji ima - pismo stanovitog Larryja Cravata, koji ga prijateljski obavještava o pohrani navodno njegovih 2 milijuna dolara! Pritom se George susreće s mnogim ljudima - fatalnom Phyllis, tajanstvenim Anselmom, ali i dražesnom djevojkom Christy i njezinim prijateljem Melom Phillipsom, koji su mu spremni pomoći u potrazi, koja uskoro poprima sve opasnije i zamršenije obrate ...

Manje poznat film osebujnog redatelja Josepha L. Mankiewicza, svakako je u sjeni njegovih kasnijih ostvarenja poput Sve o Evi ili Pismo trima ženama, koji su mu donijeli i Oscare. Jedan od najinteligentnijih, najsofisticiranijih i najurbanijih holivudskih redatelja, koji je bio podjednako uspješan i kod kritike i kod publike (Bosonoga kontesa, Kleopatra), Mankiewicz je snimio mnogo filmova, raznorodnih žanrova - koji su ga u prvom redu pokazali kao majstora režije, osobito rada s glumcima i dijaloga, a zapažena je i njegova funkcionalna i efektna uporaba flash-backova.

U ovom slučaju okupio je manje poznate glumce koji briljiraju u svojim ulogama, osobito oni sporedni - od J. Hutchinson (kao slomljene kćeri starog Conroya) i F. Kortnera (kao negativca koji se želi domoći Georgeova novca), do uvijek solidnih R. Contea (kao glavnog negativca) i L. Nolana (kao policajca koji u film unosi dašak humorističnog). Uz Mankiewiczevo majstorstvo, noćna fotografija koja stvara bogatu atmosferu, izvrstan scenarij i odlični glumci uzdižu "Negdje u noći" iznad prosječnih detektivskih trilera četrdesetih.


Komentari (2)

Foto