Veliki san (2009)

IL GRANDE SOGNO (Originalni naziv)

drama romantika biografski

Policajacu će promijeniti život infiltracija u redove studenata tijekom studentskih nemira

 
Režija: Michele Placido
Scenarij: Doriana Leondeff, Angelo Pasquini, Michele Placido
Uloge: Riccardo Scamarcio, Laura Morante, Michele Placido, Jasmine Trinca, ...

Filmografija

Pseudobiografska romantična drama na festivalu u Veneciji 2009. ovjenčana Nagradom Marcello Mastroianni za sporednu ulogu Jasmine Trinca, te nagrađena posebnim priznanjem Pasinetti za glavnu ulogu Riccarda Scamarcia, hvaljeni je redateljski projekt uglednog i popularnog talijanskog glumca Michelea Placidoa.

Italija 1968. godine, u vrijeme dok mladi ljudi sanjaju o mijenjanju svijeta, rušenju pravila i slobodnoj ljubavi. Dok zemlju učestalo potresaju studentski nemiri i sukobi policije i studenata, mladi policajac Nicola (R. Scamarcio) dobije zadatak da se tajno infiltrira u redove studenata na jednom fakultetu. Nicola je simpatičan i dobrodušan momak kojeg policijski posao gotovo nimalo ne privlači, jer želi postati glumac. Nakon što stigne na fakultet koji su studenti zauzeli zahtijevajući prekid rata u Vijetnamu i veća socijalna prava, Nicola ubrzo upozna privlačnu Lauru (J. Trinca), djevojku koja gorljivo mašta o svijetu bez nepravdi, te markantnog vođu studentskog pokreta Libera (L. Argentero), koji najavljuje pravu revoluciju. Nicola brzo i lako stekne njihovo povjerenje, te se među njima trima razvije čvrsto prijateljstvo koje će biti ugroženo kad se jednom otkrije Nicolin pravi identitet.

Najpoznatiji po ulozi inspektora Corrada Cattanija (Hobotnica), Placido je tijekom bogate glumačke karijere sjajne uloge ostvario u filmovima "Marcia trionfale" Marca Bellocchija i "Ernesto" Salvatorea Samperija. Tijekom posljednja dva desetljeća afirmirao se i kao redatelj, a njegova najpoznatija djela su u Veneciji 2002. nagrađena te za Europsku filmsku nagradu nominirana biografska romantična drama "Putovanje zvano ljubav", i također nagrađivana kriminalistička drama "Krimi roman", prema kojoj je snimljena i popularna TV serija.

Lik mladića Nicole u današnjem filmu temelji se na nekim detaljima iz Placidoove mladosti, jer je i on nakon preseljenja iz Puglie u Rim da bi zaradio novac za studij glume odlučio postati policajac. "Il grande sogno" je naglašeno emotivno, sigurno i sugestivno režirano, vrlo atmosferično i nenametljivo stilizirano ostvarenje koje nose raspoloženi glumački nastupi zasluženo nagrađenih Riccarda Scamarcija (Rimu s ljubavlju) i Jasmine Trinca (Sinova soba).


Komentari (0)

Foto