Gospodin Smith ide u Washington (1939)

MR. SMITH GOES TO WASHINGTON (Originalni naziv)

drama politički

Postavši senatorm idealist i poštenjačina otkriva razočaravajući svijet visoke politike

 
Režija: Frank Capra
Scenarij: Sidney Buchman, Myles Connolly, Lewis R. Foster
Uloge: James Stewart, Jean Arthur, Claude Rains, Thomas Mitchell, Edward Arnold, ...

Filmografija

Film temeljen na neobjavljenoj priči "The Gentleman from Montana" Lewisa R. Fostera, ovo remek-djelo esencijalni je kaprijanski film u smislu autorova čestog afirmiranja idealizma običnog "malog" čovjeka, dobrodušnog i plemenitog pojedinca koji svojim djelovanjem može i uspijeva promijeniti svijet. Riječ je i o središnjem dijelu redateljeve trilogije koju čine naslovi "Gospodin Deeds ide u grad" i "Upoznajte Johna Doea", a u kojima je Capra screwball-komediju iznimno vješto nadogradio socijalnim i političko-ideološkim motivima.

Na vijest o smrti korumpiranog senatora i guvernera Wisconsina Samuela Foleya, nekad idealima vođen ali sad dvoličan stari senator Joseph Paine (C. Rains) smjesta kontaktira šefa svoje stranke, ujedno i guvernera Huberta "Happyja" Hoppera (G. Kibbee). Nakon što on nazove medijskog magnata Jima Taylora (E. Arnold), utjecajnog čovjeka koji želi da Foleyev nasljednik bude osoba koja će igrati po njegovim pravilima, na nagovor svoje djece Hopper za novog senatora imenuje vođu izviđača i lokalnog junaka Jeffersona Smitha (J. Stewart).

Smith je idealist i poštenjačina koji izuzetno cijeni Painea i često citira Thomasa Jeffersona i Abrahama Lincolna, no koji će se ubrzo razočarati u svijet visoke politike. Kao neiskusan momak kojem u snalaženju u politici pomaže tajnica Clarissa Sanders (J. Arthur), Smith će smjesta privući pozornost medija i javnosti, ali i početi otkrivati korupciju i licemjerje senatora Painea i drugih političara.

Godine 1940. od 11 nominacija za Oscara nagrađena onim za najbolji scenarij, pri čemu su je brojem osvojenih akademijinih statua nadvisila također antologijska ostvarenja "Zameo ih vjetar" i "Čarobnjak iz Oza", sjajna politička humorna drama "Gospodin Smith ide u Washington" prema mnogima je najuspjelije djelo glasovitog Franka Capre ("Upoznajte Johna Doea", "Divan život").

Razigrana režija, dinamična naracija i montaža, mjestimice naglašen simbolizam, spretna uporaba dokumentarnih snimaka, izuzetno efektno oslikavanje junakovih intimnih stanja i dvojbi te odlični glumački nastupi samo su neke od vrlina ovog djela. Zbog tematiziranja korupcije u Washingtonu film je u vrijeme premijere proglašavan kontroverznim, no ostvario je vrlo visoku gledanost, a upravo zahvaljujući njemu James Stewart je postao velika filmska zvijezda.


Komentari (1)

Foto