Vrtlog (1949)

WHIRLPOOL (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Samoprozvani psiholog iskoristi mladu kleptomanku za vlastite zločinačke planove

 
Režija: Otto Preminger
Scenarij: Andrew Solt, Bent Hecht
Uloge: Gene Tierney, Richard Conte, José Ferrer, Charles Bickford, Barbara O'Neil...

Filmografija

Intrigantna noirovska priča s brojnim asocijacijama na Freudovu psihoanalizu, "Vrtlog" pripada ponajboljim radovima redatelja Otta Premingera čiji se holivudski opus odlikuje vrsnim režijama žanrovski različitih naslova (Carmen Jones, Anatomija jednog umorstva). U tom se smislu "Vrtlog" ističe kao atmosferičan i prilično mračan film o ženi čiju kleptomaniju i želju za izlječenjem beskrupulozni nadriliječnik iskorištava za vlastite zločinačke planove.

Premda živi u sretnom braku s uspješnim i imućnim psihijatrom dr. Williamom Suttonom (R. Conte), lijepa Ann (G. Tierney) doživljava neugodnosti jer pati od kleptomanije. Nakon što ju uhvate u trgovini u kojoj je ukrala broš, u njezinu obranu stane samozvani psiholog David Korvo (J. Ferrer) uspjevši nagovoriti poslovođe da odustanu od tužbe. Iz zahvalnosti Ann prihvati redovito dolaziti na njegove seanse kako bi se oslobodila svoje neuroze. Međutim, Korvov je plan hipnotizirati Ann, te je poslati u kuću svoje bivše ljubavnice koju je okrao i ubio...

Tjeskoban ugođaj, dojmljiva glazba, zadivljujuća crno-bijela fotografija te niska uvjerljivih glumačkih nastupa čine Premingerov rad neizostavnom referencom u američkom film noiru krajem 40-ih i početkom 50-ih. Osim toga, glumci u filmu upravo su u ovom Premingerovom projektu ostvarili važne uloge u svojim karijerama. Ponajprije, izvrsna G. Tierney kao glavna (anti)junakinja Ann Sutton koja će dvije godine poslije biti nominirana za Oscara u žanrovski sličnom filmu Leave Her to Heaven. Zatim, R. Conte (House of Strangers) u ulozi njezina požrtvovnog supruga Williama, te oskarovac J. Ferrer (Cyrano de Bergerac) kao manipulativni David Korvo. Film je nastao prema romanu Methinks the Lady, Guya Endorea, kojhttp://mojtv.hr/admin/film.aspxi su prilagodili Andrew Solt i dugo vremena proskribirani holivudski scenarist u vrijeme "lova na vještice" Ben Hecht.


Komentari (0)

Foto