Komandos (1985)

COMMANDO (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Arnold Schwarzenegger u svom najboljem izdanju kao nepobjedivi komandos John Matrix

 
Režija: Mark L. Lester
Scenarij: Steven E. de Souza, Jeph Loeb, Matthew Weisman
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong, Dan Hedaya, Vernon Wells, ...

Filmografija

Volite li akcijske filmove iz osamdesetih, onda je "Komandos" film koji će vam razgaliti srca. Ne rade više takve kao što je pukovnik John Matrix. Inteligentan, hladan pod pritiskom, impozantnih fizičkih mjera, ekspert u borilačkim vještinama i upotrebi vatrenog i borbenog oružja. Matrix je od svojih natprosječnih talenata napravio karijeru. On je komandos bez premca.

John Matrix umirovljeni je specijalac čije nekadašnje, također umirovljene, kolege netko ubija. Uskoro zločinci osvanu i na Matrixovom imanju i otmu mu kćerkicu Jenny. Matrix tad shvati da iza svega stoji svrgnuti latinoamerički diktator Arius za kojeg radi bivši Matrixov čovjek, Bennett. Njihov je plan prisiliti Matrixa da ubije demokratski izabranog latinoameričkog predsjednika, kako bi Arius ponovno preuzeo vlast. Matrix, međutim, kreće osloboditi Jenny, a u tome mu pomaže stjuardesa Cindy, koju je upoznao igrom slučaja...
"Commando" je najveći uspjeh u opusu redatelja Marka L. Lestera, autora kultnog filma "Class of 1984", adaptacije romana Stephena Kinga Potpaljivačica i klasika "Obračun u Malom Tokyu" (D. Lundgren i B. Lee). Za razliku od većine Lesterovih filmova, niskobudžetnih uradaka, "Commando" je bogata produkcija zamišljena kao katalizator koji će od Arnolda Schwarzeneggera napraviti zvijezdu suvremenih akcijskih filmova, nakon što se taj austrijski bilder i višestruki Mister Universe afirmirao u pseudopovijesnim ostvarenjima podžanra mača i magije (Conan 1 i 2, Crvena Sonja) i u akcijskom znanstvenofantastičnom filmu "Terminator". Cilj je postignut, jer je film bio vrlo gledan i ostvario je izvrsnu zaradu, a Schwarzenegger je postao najveća akcijska zvijezda svog vremena, koja je uvijek imala dobar smisao za humor, pa i samoironiju. Uz Schwarzeneggera istaknimo u glumačkoj ekipi ljupku R. Dawn Chong (Rat za vatru, New York - grad straha) i tada sasvim mladu A. Milano u ulozi kćerkice, koja je kasnije ostvarila zapaženu, ponajprije televizijsku karijeru.

Komentari (15)

Foto