Lopovska cesta (1949)

THIEVES HIGHWAY (Originalni naziv)

triler drama

Saznavši da mu je otac ostao invalid zbog amoralnog trgovca mladić kreće istjerati pravdu

 
Režija: Jules Dassin
Scenarij: A. I. Bezzerides
Uloge: Richard Conte, Valentina Cortese, Lee J. Cobb, Barbara Lawrence, ...

Filmografija

"Lopovska cesta" manje je poznato, ali nepravedno zanemareno ostvarenje u žanru film noira. Riječ je o snažnoj karakterološkoj studiji majstora žanra Julesa Dassina.

Kad se mladi Nico (R. Conte) vrati kući iz egzotičnih krajeva, sazna užasnu vijest - otac mu je ostao bez obje noge. Kriv je najvjerojatnije korumpirani trgovac Mike Figlia (L. J. Cobb) koji je prevario poštenoga starca. Naime, starac je od Figlie dobio novac za prodanu rajčicu, ali su mu ga poslije Figlijevi ljudi oteli i toliko ga pretukli da je ostao bez obje noge. Stoga Nico odluči istražiti slučaj i istjerati pravdu. Udruži se s trgovcem Edom (M. Mitchell) i svaki sa svojim kamionom s jabukama krene na veliku tržnicu kojom upravlja upravo Figlia ...

Snažne portrete ostvarili su svi glumci (Valentina Cortese, Lee J. Cobb, Millard Mitchell), a posebice uvijek pouzdani Richard Conte (Somewhere in the Night (1946), I'll Cry Tomorrow (1955), Ocean's Eleven (1960), The Godfather (1972)). Kao očajni vozač kamiona koji srčano kreće ispraviti nepravdu, Conte simbolizira pojedinca u borbi protiv puno moćnijeg sistema te donosi istančanu i emotivnu izvedbu dočaravajući psihu čovjeka progonjena teškim i mračnim dvojbama.


Komentari (0)

Foto