Plavi devet (1950)

PLAVI 9 (Originalni naziv)

komedija sport

Egoistični nogometaš i ženskar nađe se na udaru kolektiva zbog svojeg isticanja

 
Režija: Krešo Golik
Scenarij: Krešo Golik
Uloge: Antun Nalis, Irena Kolesar, Jugoslav Nalis, Ljubomir Didić, ...

Filmografija

Sportska komedija "Plavi 9" (1950) priča je o sukobu individualnog i kolektivnog iz kojeg proizlazi moralna pouka na strani vladajućeg sustava. Izvrstan igrač, svjestan svojih mogućnosti ujedno je zbog svoje egocentričnosti nepoželjan član kluba, nogometnog kolektiva koji osuđuje golgeterovo isticanje i umišljeni stav. Osobni uspjeh, želja za isticanjem, osjećaj posebnosti - negativne su pojave buržoaskih tekovina dok se kolektivnost, napredak cjeline, odricanje definiraju kao poželjne društvene pojave.

Golgeter u klubu Dinamo, Tonči Fabris, vrlo je nediscipliniran, neposlušan te svojim ponašanjem kvari klub, stoga bi ga trener najradije zamijenio no nema s kim. Ipak, trener pronalazi zamjenu u klubu Jedinstvo, Zdravko Petričić, inače brodogradilišni ronilac, izvrstan je strijelac no Fabris shvati trenerove namjere. Nena, odlična plivačica, u brodogradilištu izučava za tehničara no fiskulturni je aktiv odlučio da više ne sudjeluje u plivačkim natjecanjima jer je popustila u učenju i praksi zbog plivanja. Fabris se zaljubi u Nenu, međutim, i Zdravko je zaljubljen u nju, no Fabris je nastoji zavesti pričama o svijetu i drugačijem načinu života...
Didaktički usmjeren, film završava happy endom koji se sastoji od eliminacije talentiranog pojedinca što je pouka drugima da se napredak ne može ostvariti kroz posebnost i talent već osrednjošću i prilagodbom kolektivu. Film "Plavi 9" nosi duh ondašnjih vremena koja su možda bila drugačija no strast za nogometom ostala je ista.

Komentari (0)

Foto