Kralj u New Yorku (1957)

A KING IN THE NEW YORK (Originalni naziv)

komedija drama

Kralj iz europske kraljevine odolazi u Ameriku gdje se suočava s teškim životom u egzilu

 
Režija: Charles Chaplin
Scenarij: Charles Chaplin
Uloge: Charles Chaplin, Dawn Addams, Oliver Johnston, Maxine Audley, Harry Green...

Filmografija

Protuamerička satira "Kralj u New Yorku", prvi je film koji je Charles Chaplin snimio 1956., četiri godine poslije povratka u domovinu Veliku Britaniju kamo se sklonio pred progonom ultrakonzervativnih krugova koji su ga optuživali za simpatije spram komunističke ideologije. Ujedno i posljednji u kojemu se pojavljuje u glavnoj ulozi.

Kralj Shadov (C. Chaplin) stiže u New York. Nije riječ ni o službenom, ni turističkom posjetu, već o bijegu poslije prevrata u njegovoj maloj europskoj kraljevini. Bučna i vulgarna Amerika potkraj pedesetih nimalo ne odgovara profinjenom kraljevskom ukusu, a život u egzilu postaje nepodnošljiv nakon spoznaje da je ostao bez sredstava za život. Nenaviknut na američki stil vođenja poslova, brzo postaje žrtvom lukave reklamne agentice Ann (D. Adams) koja ga beskrupulozno iskorištava u svojoj TV emisiji. No, kako je djevojka iznimno privlačna, a svojim je nesvjesnim "nastupom" uspio zaraditi i toliko potreban novac za plaćanje visokih hotelskih računa, eks-monarh sve skupa ipak ne prihvaća tragično. No, upoznavši preko slučajnoga susreta s nesretnim dječakom Rupertom (M. Chaplin) i onu najtamniju stranu američke stvarnosti, Kralj se definitivno razočaran odluči vratiti na Stari kontinent...
Poslije premijere, 1957. u Londonu, kritika je djelo ostarjela vellikana dočekala s prezirom, a njegov staromodni izričaj nije odgovarao ni ukusu novih gledateljskih naraštaja. Međutim, novo, današnje gledanje predstavlja pravo otkriće. Osobni, ali itekako pronicljiv i utemeljen Chaplinov obračun s mračnom stranom Amerike, u svjetlu najnovijih političkih događanja, neoliberalnog kapitalizma Georgea Busha i rata u Iraku, dobio je na aktualnosti.
Veliki umjetnik je u djelo unio i puno poruge na račun vlastita starenja i svrgavanja s trona neprijepornoga kralja filmske umjetnosti pa i formalna strana filma - autoironična kombinacija klasične komedije situacije, satire, burleske i slapsticka - gledana iz nove, postmodernističke vizure otvara začudne perspektive.
Glasoviti Skitnica, Charlot, koji je nakon gorkih trenutaka pedesetih, početkom sedamdesetih doživio sva moguća priznanja od posebnoga Oscara za cjelokupno djelo do plemićkoga naslova britanske krune, od francuske Legije časti do Ordena jugoslavenske zastave sa zlatnom zvijezdom, početkom novoga tisućljeća još jednom potvrđuje ocjenu glasovitoga Georga Bernarda Shawa kako je Charles Chaplin "jedini genij filma".

Komentari (0)

Foto