Mračni kut (1946)

THE DARK CORNER (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Tajnica pokušava pomoći svom šefu, privatnom istražitelju kojemu je namješteno ubojstvo

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Jay Dratler, Bernard Schoenfeld, Leo Rosten
Uloge: Lucille Ball, Clifton Webb, William Bendix, Mark Stevens, Kurt Kreuger, ...

Filmografija

U središtu je ove elegantno snimljene priče bivši zatvorenik i privatni istražitelj Bradford Galt kojem ubojica njegova nekadašnjeg partnera namjesti optužbu za umorstvo.

Izašavši iz zatvora kamo je dospio zbog namještaljke bivšeg partnera Anthonyja Jardinea (K. Kreuger), privatni istražitelj Bradford Galt (M. Stevens) odluči napustiti San Francisco i otvoriti novi ured u New Yorku. Premda mu poslovi ne krenu najbolje i stalno je na oku policijskog detektiva Franka Reevesa (R. Hadley), Galt zaposli atraktivnu i sposobnu tajnicu Kathleen (L. Ball) nadajući se da je kriza u poslu samo prolazna. Istodobno se Jardine upusti u vezu s lijepom Mari (C. Downs), mladom suprugom bogatog vlasnika umjetničke galerije Hardyja Cathcarta (C. Webb). Bijesan zbog ženine nevjere, Cathcart angažira plaćenika Stauffera (W. Bendix) i organizira Jardineovo umorstvo, namjestivši da izgleda kao da ga je ubio Galt...

Film noir kao podžanr trilera, čije je zlatno doba u Americi bilo u razdoblju između 1941. i 1953., dao je niz naslova koji su proslavili redatelje, scenariste i glumce. Velik se broj uglednih američkih sineasta okušao u relizaciji film noira ostvarujući više ili manje zapažene rezultate. Među njima je i redatelj Henry Hathaway (True Grit, The House on 92nd Street) s filmom "Mračni kut".

Svi ostali elementi filma odgovaraju predodžbama o tipičnom film noiru: moralno dvojbeni likovi, namještena umorstva, cinični detektivi i policijski inspektori, te neizbježna femme fatale. Nju ovdje tumači megazvijezda početaka televizije u SAD-u Lucille Ball čija se popularna TV serija "I Love Lucy" i danas smatra jednim od najvažnijih TV proizvoda u povijesti američke televizije.

Iako je glumica rijetko birala nekomičarske uloge, njezin nastup u Hathawayevom filmu, baš kao i u žanrovski sličnom "Lured" (1947.), na najbolji način dokazuje njezinu interpretativnu svestranost. Partner joj je M. Stevens (The Street With No Name) u ulozi kontroverznog detektiva Bradforda Galta, dok se u ostalim ulogama pojavljuju cijenjeni američki glumci C. Webb (Sitting Pretty) i W. Bendix (Wake Island). Posebna je odlika filma dojmljiva crno-bijela fotografija snimatelja Joea MacDonalda (osobito u prizorima u galeriji), te nastup glazbenika Eddieja Heywooda sa svojim revijskim orkestrom.


Komentari (1)

Foto