Twist (2003)

TWIST (Originalni naziv)

drama

Kontroverzna osuvremenjena gay adaptacija Dickensovog klasika "Oliver Twist"

 
Režija: Jacob Tierney
Scenarij: Jacob Tierney, Charles Dickens
Uloge: Nick Stahl, Joshua Close, Gary Farmer, Michele-Barbara Pelletier, ...

Filmografija

Fagin (G. Farmer) u filmu ne ravna bandom djece lopova nego skupinom tinejdžera - muških prostitutki, no u filmu koji se dosta slobodno koristi osnovnim nitima Dickensove fabule Oliver (J. Close) nije toliko u prvom planu nego njegova naivnost i ljepota služe ponajprije kao kontrast mraku svijeta u kojem se isprepleću prostitucija i droga, a pravi protagonist filma je Dodge (N. Stahl) koji dovodi Olivera u to društvo u kojem i on izdržava jedino zahvaljujući uštrcavanju heroina, iako je iz susreta s bratom jasno da mu ni obiteljska situacija nije bila bolja...

Oliver se zaljubi u Dodgea koji postaje sve destruktivniji i nikakvi mu ljudski osjećaji nisu više bitni...

Jacob Tierney (1979) se kao glumac prvi put pojavio na ekranu u svojoj dvanaestoj godini i već skupio tridesetak uloga, a s 24 godine režirao je svoj drugi igrani film "Twist", kontroverznu osuvremenjenu gay adaptaciju Dickensovog klasika s očitom namjerom da pokaže kako mladima danas nije ništa bolje.

Dojmljivost mračne slike tog svijeta postiže znatnim redateljskim umijećem u kreiranju atmosfere i egzistencijalne tjeskobe svojih likova, pa mu je film bio nominiran za nagrade Genie (kanadski pandan Oscaru) u kategoriji najboljeg glavnog glumca (Nick Stahl), epizodnog (Gary Farmer) i scenarij prema književnom djelu, ali je tu nagradu osvojila samo pjesma iz filma Pantaloon in Black. "Twist" je izazvao zanimanje i na Zagreb Film Festivalu 2003.


Komentari (0)

Foto