Pakleni jahači (1997)

ROUGH RIDERS (Originalni naziv)

akcija ratni povijesni

Radnja filma prati događaje iz 1898. koji su vezani uz španjolsko-američki rat

 
Režija: John Milius
Scenarij: John Milius, Hugh Wilson
Uloge: Tom Berenger, Sam Elliott, Gary Busey, Brad Johnson, Illeana Douglas, ...

Filmografija

15. veljače 1898. u havanskoj luci eksplodirao je američki bojni brod "Maine". 9. ožujka iste godine počeo je španjolsko-američki rat, jer se Španjolci, unatoč američkom ultimatumu, nisu povukli s Kube. Theodore Roosevelt (T. Berenger), mladi mornarički dužnosnik, toliko je uzbuđen ratom da ga je odlučio iskusiti i iz prve ruke...

Osnovao je dobrovoljačku postrojbu u koju se prijavljuju dobrovoljci svih rasa i društvenih slojeva iz svih dijelova SAD-a. Nakon prijave odlaze u logor gdje se obučavaju u vojničkim vještinama. Postrojba je postala poznata pod nazivom Rough Riders.
U Arizoni Henry Nash pljačka kočije sa svojim kompanjonom, a kad uoče potjeru, u žurbi zakopaju plijen i pridruže se dobrovoljačkoj postrojbi kako bi izbjegli potjeru. Za potjeru se ispostavlja da je dobrovoljački odred koji predvodi kapetan Bucky O'Neil koji je likvidirao velik broj kriminalaca. Iako je prvotno namjeravao otići iz logora za obuku, Nash je promijenio mišljenje i ostao kad je uočio koliko ljudi poštuju dobrovoljce.
Nakon obuke postrojba kreće prema Kubi i iskrcava se u blizini Daiquirija. Američki senator, bivši južnjački general Joe Wheeler, na zamolbu predsjednika SAD-a predvodi Rough Riderse i želi da on i njegove trupe uvijek budu u prvim redovima. Kad su se Rough Ridersi sukobili sa Španjolcima, ispostavilo se da je protivnik vrlo dobro naoružan i da im je postavio zasjedu, no iako je bilo puno žrtava, napredovanje Ridersa nije zaustavljeno. Roosevelt teško podnosi gubitak svojih suboraca. Fronta privlači brojne novinare i izvjestitelje, no kiša je zaustavila napredovanje američkih trupa.
O'Neil je obolio od malarije, pa je zapovjedništvo predao Rooseveltu. Moral je jako pao, postavilo se pitanje smisla dolaska. Je li to borba za slobodu čovjeka ili za bogate plantažere šećerne trske? Nakon junaštva koje je iskazao u borbi, Nash je u bolnici jer je ranjen. Počinje odlučujuća bitka...
Redatelj i koscenarist John Milius ovim je filmom prikazao krvave događaje u donekle parodijskom tonu, posebno karikirajući lik budućeg američkog predsjednika Theodora Roosevelta kao energičnog, ali vojnički neiskusnog političara u opasnoj kubanskoj ratnoj pustolovini. John Milius najpoznatiji je po režiji i scenariju "Conana Barbara" iz 1982. kojim je proslavio Arnolda Schwarzeneggera, a napisao je i scenario za filmove "Apokalipsa danas" i "Neposredna opasnost" te televizijsku seriju "Poroci Miamija".

Komentari (0)

Foto