Strastveni život Ayn Rand (1999)

THE PASSION OF AYN RAND (Originalni naziv)

drama ljubavni biografski

Istinita priča o burnom i strastvenom životu poznate spisateljice i filozofkinje Ayn Rand

 
Režija: Christopher Menaul
Scenarij: Howard Korder, Mary GallagherBarbare Branden
Uloge: Helen Mirren, Eric Stoltz, Peter Fonda, Julie Delpy, Sybil Temtchine, ...

Filmografija

Ovaj neobičan film - podjednako neobičan i strastven kakva je bila i Ayn Rand (St. Peterburg, 1905 - New York, 1982.) - snimljen je prema autobiografsko- biografskoj knjizi Barbare Brendan, supruge Nathaniela Brendana, o životu Ayn Rand u vrijeme kad su se družili, kad je nastajao njezin najveći roman, Atlas Shrugged (1957), kad se zbog Nathaniela iz Los Angelesa preselila u New York, pa sve do njezine smrti 1982. godine.

Ayn Rand (H. Mirren) bila je spisateljica i filozofkinja, neobična žena, snažne volje i intelekta, koja je utjecala na ljude oko sebe svojom ličnošću, stavovima i djelima. Nakon svog prvog velikog književnog uspjeha, romana The Fountainhead (1943), stekla je mnoge sljedbenike i poštovatelje, među kojima su bili mladi student psihologije Nathaniel Brandon (E. Stoltz) i njegova kolegica i prijateljica Barbara (J. Delpy). Mladim je intelektualcima laskalo što ih je slavna književnica primila u svoj dom i što je pokazivala zanimanje za njihova razmišljanja. To se druženje pretvorilo u prijateljstvo, pa su se Ayn, njezin suprug Frank (P. Fonda) i dvoje mladih svakodnevno družili. Ona je utjecala i na to da se Nathaniel i Barbara vjenčaju.
Iako je njihovo prijateljstvo bilo intelektualno i platonsko, Ayn je na njih prenijela svoje uvjerenje da je razum onaj koji odlučuje, a ne osjećaji, pa ako se poštuju, razumiju i slažu u stavovima, da će osjećaji slijediti ono što razum već zna. Tako je Ayn Rand primijenila u životu ono što je razvijala kao svoj filozofski pravac - objektivizam. Još jedno svoje filozosko uverenje - da je etički altruizam lažan, a da treba podržavati racionalni egoizam - provjerila je na vlastitom životu i životima najbliskijih prijatelja: kad se zaljubila u 25 godina mlađega Nathaniela, koji nije imao sretan brak s frigidnom Barbarom, uvjerila ga je kako to trebaju reći supružnicima, a zatim je svojega muža Franka i šokiranu Barbaru jednako lako uvjerila kako trebaju pristati na taj ljubavni četverokut kako bi bili "veći ljudi". Čak je uvela i raspored kad je Nathaniel mogao dolaziti u njezinu kuću, a Frank bi za to vrijeme odlazio "u kino"...
Ayn Rand u ovom je filmu prikazana kao strastvena i uzbudljiva žena, te su kroz tjelesnu strast i vezu s Nathanielom pokazane i njezina intelektualna žestina i spisateljska kreativnost.
Film je režirao Christopher Menaul (Prime Suspect, Fatherland). Uvijek odlična H. Mirren u ovom je filmu zaista dala jednu od svojih vrhunskih kreacija, pa je i likom, i tijelom, i gestama i glasom dočarala Ayn Rand. Za tu je ulogu nagrađena Emmyjem. Peter Fonda za lik Ayninog muža osvojio je Zlatni globus.

Komentari (0)

Foto