Krivci (2000)

THE GUILTY (Originalni naziv)

triler kriminalistički

Beskrupulozni odvjetnik je spreman na sve kako bi sakrio greške iz svoje prošlosti

 
Režija: Anthony Waller
Scenarij: William Davies, Simon Burke
Uloge: Bill Pullman, Devon Sawa, Gabrielle Anwar, Angela Featherstone, Joanne Whalley

Filmografija

Izvrstan, pomalo zastrašujući triler redatelja Anthonyja Wallera ("Američki vukodlak u Parizu") zorno dočarava beskrupuloznu narav ljudi koji su spremni na sve kako bi ostvarili svoje ciljeve, ali isto tako upozorava na nemogućnost skrivanja počinjenih zločina.

Mladi kriminalac Nathan Corrigan (D. Sawa) upravo je pušten iz zatvora gdje je dospio zbog krađe automobila. Ispred zatvora dočekuju ga prijatelji Dennis (D. Belsher) i Leo (J. Woolvett) kojima Nathan otkrije da planira novi početak i odlazak u Venezuelu. Istodobno, uspješni odvjetnik Callum Crane (B. Pullman), naoko sretno oženjen lijepom Natalie (J. Whalley), dobiva ponudu za mjesto saveznog suca. Unatoč sjajnoj karijeri, Crane je u privatnom životu najobičniji nitkov koji jednog dana siluje svoju novu tajnicu Sophie (G. Anwar). Nakon što mu Sophie zaprijeti da će ga prijaviti policiji i tako mu ugroziti sudačko mjesto, Crane je odluči ubiti. Stoga Nathanu, koji ga je spasio od pljačkaša, ponudi poveću svotu novca za Sophijino umorstvo ne sluteći da mu je on biološki otac...

Snimljen prema bestseleru Simona Burkea, triler "Krivci" redatelja Anthonyja Wallera (An American Werewolf in Paris, Mute Witness) solidna je priča o krhkosti granica između dviju strana zakona, odnosno njegove provedbe i brutalnog kršenja. Pritom akteri s jedne i druge strane ne samo da nisu predisponirani za svoja pretpostavljena ponašanja, već su tobožnji čuvari zakona zapravo njegovi najgori podrivači. Burkeov je roman prilagodio scenarist William Davies, a u središtu su mu uspješni odvjetnik i budući savezni sudac Callum Crane u interpretaciji Billa Pullmana (Independence Day, While You Were Sleeping), te njegov izvanbračni sin i bivši kriminalac Nathan Corrigan kojega tumači Devon Sawa (Final Destination, Idle Hands). Mreža njihovog odnosa i odnosa s ljudima iz njihove okoline zaplest će se oko Craneova silovanja tajnice i narudžbe njezinog umorstva pri čemu redatelj Waller vrlo sigurno razlaže zaplet, unatoč tomu što je podosta toga u samom scenariju ishitreno i neuvjerljivo. Međutim, nastupi mladog Devona Sawe i njegove kolegice Gabrielle Anwar (Scent of a Woman, The Manor) i više su no korektni, pa je barem iz aspekta mlade glumačke postave triler "Krivci" uspjelo ostvarenje. Napokon, efektan snimateljski rad u vječno oblačnom i kišovitom Vancouveru, te glazbena kulisa dodatno naglašavaju ozračje filma i njegovu poentu o konfuziji kad su u pitanju zakon i bezakonje.


Komentari (0)

Foto